Recent Posts

ANKARA: Erdogan odbacio kurdski referendum kao “izdaju”

ANKARA: Erdogan odbacio kurdski referendum kao “izdaju”

ANKARA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet” 26. 09. 2017. 18: 52 ANKARA: Erdogan odbacio kurdski referendum kao “izdaju”… Zvanična Ankara je potvrdilas da “Turska je optužila predsjednika iračkog autonomnog Kurdskog regiona za “izdaju” zbog provođenja referenduma o nezavisnosti, dok je iračka vlada isključila mogućnost secesije te oblasti”.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, u govoru u svojoj predsjedničkoj palati u Anakri danas je upozorio iračke Kurde da će “gladovati” kada im Turska blokira ulazak kamiona sa hranom na graničnim prijelazima, dodajući da su sve opcije, uključujući i ekonomske i vojne na stolu, kao odgovor na u nedjelju održani referendum.

U konačnosti sami incijalni rezulat referendum ukazuje da je 72 posto glasača izašlo i da je velika većina njih, oko 90 posto, rekla “da”, kako je javila kurdska televizija Rudaw. Konačni rezulati trebali bi da budu poznati u srijedu 27. septembra.

Oko 30 miliona etničkih Kurda živi u Iraku, Iranu, Siriji i Turskoj i regionalne vlade se plaše širenja separističkih tendencija na sjeveru Iraka gdje je takođe ogromna kurdska populacija.

Ankara, posebno na referendum gleda kao na direktnu prijetnju po njenu nacionalnu sigurnost plašeći se separatizma među sopstvenom kurdskom populacijom.

Samo par sati nakon što su biračka mjesta zavorena, irački premijer Hajdar al- Abadi isključio je mogućnost pregovora o secesiji.

“Nijesmo spremni da održimo dijalog o rezultatima referenduma zato što je neustavan” poručio je al- Abadi.

Samo par sati nakon što su birališta zatvorena Turska i Irak su započeli su velike zajedničke vojne vježbe.

Iranski parlamenta je u međuvremenu saopštio da će o kurdskom referendumu u Iraku održati vanrednu sjednicu Skupštine 27. septembra.

U međuvremenu su na sjeverozapadu Iraka hiljade ljudi izašle na ulice da podrže referendum u kurdskim oblastima Baneh, Saghez i Sanandej.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net