Recent Posts

Doručak, ispeći omlet i servirajte ga ravno iz tave

Doručak, ispeći omlet i servirajte ga ravno iz tave

SARAJEVO: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Recept” 25. 09. 2017. 07: 12-Doručak, ispeći omlet i servirajte ga ravno iz tave… Ako imate veliku tavu– najbolja i najjednostavnija ideja je ispeći omlet. Iako tradicionalno brzo jelo koje se servira za doručak ili večeru, nama je nekako najbolje za doručak. Nalet energije koju pruža zbog svoje bogate hranjive vrijednosti tačno je ono što nam treba za dobar i zdrav početak dana…

Omlet se radi od tučenih (ubijenih) jaja i mlijeka, prženo na ulju ili maslacu. Da bi se dobila ispravna tekstura, cijela jaja ili samo bjelanjci se ponekad tuču ( ili ubiju)  s malo mlijeka, ili čak vode, kako bi se dobili mjehurići vodene pare. Upravo ti mjehurići daju omletu njegovu mekanu i pjenastu teksturu. Tradicionalno, omlet se peče na jednoj strani i ne okreće se kod pečenja i često se nadijeva sa sjeckaom šunkom, sirom, gljivama, povrćem, ribom, itd…

Danas donosimo jedan osnovni recept s nekoliko različitih nadjeva. Prvo pripremite nadjev. Za prvu varijantu potrebne su vam koktel ili cherry rajčice i bosiljak. Bosiljak usitnite, i rajčice prerežite na pola. Na zagrijano ulje ih bacite dok se korica ne počne smežurati, dodajte narezani bosiljak i posolite. Miješajte zajedno minutu – i to je to. Nadjev je gotov.

Drugi izbor nadjeva donosi nešto više sastojaka, no priprema je isto tako jednostavna. Pešterski, ili pljevaljski ili vlašički sitno sjeckani sir, također cherry rajčice, sitno sjeckane gljive, crne masline (volimo ih otkoštene i prepolovljene) i mlada blitva ili špinat. Sve sastojke bacite na zagrijano ulje, podlijete s malo posoljene vode dok kvinoja ne postane mekana, pričekajte da, ako je ostalo, malo tekućine ishlapi i vaš drugi nadjev je spreman.

Ostala dva– stavite odabrane i pripremljene nadjeve te servirajte ravno iz tave. Najzabavniji je doručak kada je cijela obitelj za stolom i svi zajedno jedu, ponekad i iz iste posude.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net