Recent Posts

RAK JE RAT

RAK JE RAT

Ja sam pola života bio njegov zarobljenik. Zarobio me i od moga tijela, napravio moj logor. Pola života sam zbog njega bio, živi leš. Ja sam umirao, Bogu dušu a Bog je neće ! A on, on se sladio mojim bolom. Okupirao je moje tijelo, iživljavao se i torturisao me, kad i kako je htio. U tim stanjima, često bi me i pamet napustala. Kad pamet ode, čovjek ostane lud, sam sa sobom. U tim stanjima, često bi me i volja napuštala. Kad volja za životom ode, čovjek ostane sam sa sobom i razmišlja o samoubistvu.

Ni dan danas mi nije jasno zašto me nije ubio. Ni dan danas mi nije jasno, zašto se nisam ubio. Sjećam se samo dana kad mi je on doveo nju. Smrt se smiješkala iznad moga polumrtvog tijela. Rak joj je dobacio da je on svoje završio samnom, predao me njoj, da me ona vodi, s onu stranu ćuprije.

Kroz pola života u logoru, toliko često sam razmišljao o smrti, da mi je postala najsladja želja. Ponekad sam je, što jest jest i sam dozivao. Da dodje i uzme i ovo pola mene što je ostalo. Ipak, kad je došla i kad sam je pogledao u oči, prepao sam se nje. Taj strah je upalio u meni nešto, pokrenuo u meni nešto, zbog čega i dan danas živim, kao slobodan čovjek.

To nešto nema riječi, ima spoznaju da sam ja bio u ratu a u ratu neko napada a neko se brani. Shvatio sam da je mene rak napadao ali da se ja, do toga dana i nisam branio. Predao sam mu se. Od toga trena, od tog saznanja, sve je bilo drugacije.

Danas živim kao slobodan čovjek. Nisam više zarobljenik, ja sam dobio svoj rat. A rak i jeste ustvari rat.

Kad to shvatite, priznate sebi da se u ratu i u umire. Ta spoznaja prvo skameni čovjeka a onda pokrene volju za borbom. Ja sam svoju dobio. Danas živim kao slobodan čovjek. Sa pola mene sam pobjedio i njega i nju…i rak i smrt. Kad sam ja, možete i Vi.
————————————————————————————-
P.S. Priča nema veze sa mojim životom. Poklanjam je svim svojim prijateljima koji su pobjedili rak i onima koji se još uvijek bore sa njim. Vi ste moji heroji.

Autor: Husein Ališa

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net