Recent Posts

LOŠI HABERI: Gigantska santa, odvojila se i krenula u Atlantik

LOŠI HABERI: Gigantska santa, odvojila se i krenula u Atlantik

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Magazin- Zabava” 24. 09. 2017. 10: 12- LOŠI HABERI: Gigantska santa odvojila se i krenula u Atlantik… Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilijune tona uhvatiti oceansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja…

Santa A-68, površine oko 6 tisuća četvornih kilometara odvojila se od ledene ploče Larsen na Antarktici i ušla u Weddellovo more, pokazuju najnovije satelitske snimke.
 
Široki pojas bistre, plave vode otvorio se između njezina južnog ruba i ledene ploče Larsen. Očekuje se da će se A-68 zarotirati i krenuti prema sjeveru.
 
Polarni stručnjaci vjeruju da će blok težak trilijune tona uhvatiti okeansku struju poznatu kao Antarktička cirkumpolarna struja. Ona će u Južni Atlantik donijeti jednu od najvećih santi leda ikada, kažu stručnjaci.
 
Sante leda koje se označavaju s A-68b, A-68c, itd i dalje plutaju blizu svojih “roditelja”. No, s vremenom će se odvojiti i moguće je da se golemi komadi usidre u plitkim vodama i postanu trajni “ledeni otoci”.
 
Stručnjaci ne prate samo tu santu leda, nego i cijeli Larsen, odnosno je li se zbog odvajanja A-68 promijenilo i njegovo ponašanje.
 
Ta ledena ploča je zapravo nastavak ledenjaka koji se spuštaju s Antarktičke kopnene mase, a odvajanje tako velikih komada njezine strukture moglo bi izazvati nova pucanja i promjenu brzine kretanja leda.
 
Antarktika ima desetak ledenih ploča, ogromnih plutajućih platformi od leda koja ulaze u more s ruba obale kontinenta i od kojih se povremeno odlamaju ledeni bregovi koji potom plutaju kao sante. Najveća danas postojeća ledena ploča je otprilike veličine Francuske.
 
Larsen B nalazi se na Antarktičkom poluotoku koji se prostire prema Južnoj Americi i jedno je od najvažnijih područja na kontinentu na kojem su znanstvenici dokumentirali smanjivanje ledenih formacija.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net