Recent Posts

PODGORICA: Pokrštavanje Sahat- kula, od Amfilohija, prikazuje kao formulu suživota

PODGORICA: Pokrštavanje Sahat- kula, od Amfilohija, prikazuje kao formulu suživota

PODGORICA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin- Priče” 23. 09. 2017. 09: 00- PODGORICA: Pokrštavanje Sahat- kula se nastoji prikazati kao formula suživota… Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije osuđuje i odbacuje nedavne izjave mitropolita Srpske pravoslavne crkve, Amfilohija, u kojima iznosi niz opasnih teza na račun historijskog i savremenog poimanja muslimana Crne Gore, sa ozbiljnim reperkusijama po suživot u Crnoj Gori, saopštio je reis IZCG Rifat ef. Fejzić…

Mitropolit Amfilohije jučer je, govoreći o skidanju krsta s vrha Sahat Kule u Podgorici, kazao da je to nadgrobni spomenik onima koji su oslobodili Podgoricu za vrijeme knjaza Nikole Petrovića. Poručio je i da su na temeljima crkvenim u Podgorici napravljene džamije.

Reis Fejzić je u reagovanju kazao da su Amfilohijeve tvrdnje da su određene džamije u Podgorici podignute na temeljima srpskih crkava i manastira “neutemeljene i tendenciozne”.

– Odgovorno tvrdimo da nijedna džamija u daljoj ili bliskoj prošlosti nije izgrađena na temeljima pravoslavnih bogomolja, o čemu postoji relevantna katastarska i arhivska dokumentacija. S druge strane, svjedoci smo težnji SPC da odlučuje o vakufima Islamske zajednice u Podgorici, te pokušaja da se njihovo pokrštavanje (Sahat-kula) javnosti prikaže kao formula suživota, tj. uslovom neobnavljanja mržnje. Nama nisu potrebni traktati o mržnji i slobodi, niti mržnja kao uvjet slobode – kazao je Fejzić.

Sahat- kula, kao profana građevina islamske arhitekture, smatra on, ne može biti postament vjerskom simbolu, posebno ne krstu, koliko god tu “simbiozu” mitropolit priželjkivao i proglašavao simbolom slobode.

– Također, mi u Islamskoj zajednici spremni smo da sve porušene džamije u Podgorici podvrgnemo arheološkim istraživanjima kako bi utvrdili da li su, zaista, izgrađene na temeljima pravoslavnih bogomolja SPC – rekao je Fejzić…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net