Recent Posts

Pregled jutarnjeg pisanja stranih dopisnika iz Istanbula

Pregled jutarnjeg pisanja stranih dopisnika iz Istanbula

Istanbul, Ankara– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin” 22. 09. 2017. 07: 52- Pregled jutarnjeg pisanja stranih dopisnika iz Istanbula… OD STALNOG DOPISNIKA regionalnog portala iBalkan.net, pogledajte, pregled pisanja stranih kolega akreditovanih u Istanbulu, Ankari i Izmiru…

Njemački dnevnik Bild u vijesti pod naslovom ¨Dvojni standard njemačkih zvaničnika prema Turskoj¨ prenosi da je Wilfried Pastors, novinar njemačkog Bild-a napisao da Njemačka posjeduje dvojni standard prema Turskoj kada je u pitanju teror. Pastors u svojoj kolumni reaguje na činjenicu da Njemačka, i pored toga što PKK smatra terorističkom organizacijom, dozvoljava djelovanje iste.

¨Ova organizacija je u Njemačkoj zabranjena još od 1993. godine i ne treba se dozvoliti prikazivanje njenih simbola. Istina je da je čelnik ove organizacije terorista. Zabranjeno je izlaganje portreta ovog teroriste i njenih potirača od zastave u Njemačkoj. No, sukobljavajući se ovim zabranama njemački zvaničnici dozvoljavaju izlaganje postera i djelovanje ove terorističke organizacije. Ovo je apsurd koji turskoj vladi daje za pravo da protestuje. Njemački zvaničnici koji pokušavaju Turskoj očitati lekciju iz prava ne smiju biti ovako slabe mete kritika¨, napisao je Pastors u svojoj kolumni koja je objavljena u Bild-u.

Novinska agencija Reuters u vijesti pod naslovom ¨Sedmicu pred referendum regionalne kurdske uprave na sjeveru Iraka turski tenkovi izveli vojnu vježbu na granici sa Irakom¨ prenosi da suDvojni standard njemačkih zvaničnika prema Turskoj turski tenkovi u ponedjeljak izveli vojnu vježbu na iračkoj granici i to sedmicu dana pred referendum koji je najavila regionalna kurdska uprava na sjeveru ove zemlje, čin kojeg Ankara smatra prijetnjom za nacionalnu sigurnost. Turski premijer Binali Yildirim je izjavio da će se odgovoriti na sve prijetnje, bilo da dolaze spolja ili iz zemlje. Ističući kako u Siriji i Iraku postoje krugovi koji maštaju o formiranju nekakve vještačke državne tvorevine, turski premijer je upozorio da će Turska istog časa adekvatno odgovoriti ako prepozna da u tim inicijativama postoji prijetnja po tursku nacionalnu sigurnost.

Njemački Deutsche Welle na internet stranici na turskom jeziku objavio je vijest pod naslovom ¨Apel Zapada za zaustavljanje nasilja u Mijanmaru¨ u kojoj se prenosi da je pred početak zasjedanje Generalne skupštine UN-a u Njujorku održan mini samit na kojem je prisustvovala i Turska. Na samitu koji je bio na ministarskom nivou lideru Mijanmara Aung San Suu Či je upućen zajednički apel da se pod hitno obustavi nasilje nad arakanskim muslimanima.

Turkish American News u vijesti pod naslovom ¨Turska pozorišna predstava Matruška će biti prikazana u Njujorku¨ prenosi da će u Tursko-američkom repertoar pozorištu 4. oktobra biti prikazana pozorišna predstava Matruška. Predstava će biti prikazivana tokom dvije sedmice a glavne uloge igraju Tolga Savaci i Ayše Eldek. Melissa Roth će igrati pomoćnu ulogu Ayše Eldek.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net