Recent Posts

Muhamed, među najčešćim imenima u Londonu

Muhamed, među najčešćim imenima u Londonu

LONDON– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Magazin- Kultura” 21. 09. 2017. 21: 22 Muhamed, među najčešćim imenima u Londonu… Prema istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, islamsko- muslimansko ime Muhamed jedno je od najčešćih imena koje roditelji daju deci u glavnom gradu Londonu i regionu Midlends.

Prema izveštaju engleskog Nacionalnog statističkog instituta (ONS) objavljenom pod nazivom “Imena beba u Engleskoj i Velsu”, najpopularnija imena u prošloj godini bila su “Oliver” kod muških i “Olivija” kod ženskih beba.

Kad je riječ o najpopularnijem muškom imenu, u nekoliko se zemalja po popularnosti izdvaja Muhamed. Nedavno je Britanski zavod za statistiku objavio da je Muhamed najčešće ime među novorođenom muškom djecom u Velikoj Britaniji, dok su Oliver i Jack na drugom i trećem mjestu najpopularnijih muških imena.

– Oko deset posto britanske populacije, odnosno njih šest milijuna od 60 milijuna, osobe su koje su podrijetlom imigranti. To pokazuje da se Britanija mijenja- izjavio je Tim Finch, voditelj Odjela za migracije u Institute for Public Policy Research.

Muslimani danas čine 4,6 posto britanske populacije, a njihov se broj u cijeloj Zapadnoj Europi u posljednjih 20 godina povećao s deset na 17 milijuna. Osim u Londonu, ime Muhamed vrlo je popularno i u nizu drugih europskih metropola.

Najmanje 5.017 ženskih beba rođenih u prošloj godini dobilo je ime Olivija, a ovo ime prate Amelija, Emili, Isla i Ava.

Kada su u pitanju dečaci, najmanje 6.623 beba je dobilo ime Oliver, a ostala popularna imena su Heri, Džordž, Džek i Džejkob.

Međutim, interesantno je da se ime Muhamed nalazi među 10 najpopularnijih imena kod muške djece, a najmanje 3.908 beba dobilo je ime Muhamed.

ONS navodi da je ime Muhamed bilo jedno od najćešćih imena kod muških beba u glavnom gradu Londonu i regionu Midlends.

Glavni grad Velike Britanije London ima 8,6 miliona stanovnika, od čega su 12 odsto muslimani. U Ujedinjenom Kraljevstvu živi ukupno tri miliona muslimana.

Europa je pokleknula pod imigrantima: Muhamed popularan u Londonu…

Muhamed, među najčešćim imenima u Londonu

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net