Recent Posts

Doručkuj jutros kao kralj: LEPINJA SA KAJMAKOM I JAJETOM, jede se rukom

Doručkuj jutros kao kralj: LEPINJA SA KAJMAKOM I JAJETOM, jede se rukom

Doručkuj jutros kao kralj: SARAJEVSKA LEPINJA SA KAJMAKOM I JAJETOM, jede se rukom… Ne morate da idete čak ni u Sarajevu da biste jeli lepinju sa sve, sada je možete napraviti i u svojoj kući jutros za doručak…

Uravnoteženi doručak najvažniji je obrok svakog dana i trebao bi sadržavati integralna peciva ili pahuljice kao izvod kompleksnih ugljikohidrata, mlijeko ili mliječne proizvode kao dobar izvor proteina i kalcija i voće ili voćni sok kao izvor prehrambenih vlakana te nekih vitamina i minerala.

Energetska vrijednost doručka trebala bi zadovoljavati približno 20 % ukupnih dnevnih energetskih potreba.

Najčešći uzroci izostavljanja ovoga najvažnijeg dnevnog obroka su nedostatak vremena i apetita zbog velikog broja obaveza i stresnog načina života. Zato, ukoliko ste jutros preskočili doručak ili ste jednostavno ogladnili, navratite do nas na pauzu!!!

Najbolja komplet lepinja pravi se u Sandžaku, Prijepolja,  tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora. Recept ovog specijaliteta se dugo čuvao u tajnosti.

U tim krajevima komplet lepinja je poznata i kao “lepinja sa sve”. Taj naziv je ponijela još prije Drugog svjetskog rata i to najverovatnije po tome što su majstori, koji su je najčešće jeli, stalno slali djecu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu “lepinja sa sve”.

Prije svega lepinja, koju ste namijenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji dio bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.

Gornji dio lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dijela lepinje iz šporeta.

Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.

Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.

Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net