Recent Posts

U čemu je stvar, potiču li mediji nasilje,sve je više terorističkih napada

U čemu je stvar, potiču li mediji nasilje,sve je više terorističkih napada

PERTH- LONDON objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Magazin” 20. 09. 2017. 13: 52- U čemu je stvar, potiču li mediji nasilje,sve je više terorističkih napada… stvara se jedna nova studija je pokazala: što više izvještavamo o terorizmu, to je više terorističkih napada.

U čemu je stvar? Racionalno planiranje terorističkih organizacija ili psihološki fenomen Werhterov učinak?

Rezultati studije su više nego jasni: mi novinari imamo moć da svojim izvještavanjem odlučujemo o ljudskim životima. Ili drugim riječima: naši izvještaji mogu ubiti. I to onda kada izvještavamo o terorističkim napadima, sa slikama žrtava i počinitelja, špekulacijama o motivima napada i pozadini, emotivnim izborom riječi – a pogotovo ako je to sve na naslovnoj stranici ili u živom televizijskom prijenosu.

Michael Jetter, stručnjak za medije sa Sveučilišta Zapadne Australije u Perthu, godinama se bavi istraživanjima povezanosti medija i terorizma. Za svoju nedavno objavljenu studiju analizirao je 61.000 terorističkih napada izvršenih u razdoblju od 1970. do 2012. u preko 200 zemalja i proučio ih u vezu s razmjerom izvještavanja u američkom New York Timesu. Rezultat istraživanja je potkrijepio hipotezu da je broj terorističkih napada u korelaciji s intenzivnim medijskim napisima.

U studiji se tvrdi da svaki dodatni izvještaj o terorističkom napadu povećava broj napada u narednom tjednu za 1,4. No je li to doista tako? Jetter tvrdi: „Vidi se da, kada se izvještava o uraganu a ne o Al Kaidi, narednog tjedna ima manje napada.” Jedan mogući razlog je jednostavna psihologija.

Tu bi se moglo raditi o tzv. Wertherovom učinku koji vodi iz jednog u drugi napad. Sociolog David Philips je ovaj pojam uveo 1970. godine, inspiriran Goetheovim romanom „Jadi mladog Werthera”. Glavni protagonist tog djela oduzima si život zbog neostvarene ljubavi, i već tada, u 18. stoljeću, ga mnogi oponašaju.

„Pod Wertherovim učinkom se podrazumijeva fenomen da broj samoubojstava drastično raste ako se u medijima prominentno i senzacionalistički izvještava o samoubojstvu”, kaže Benedikt Till, psiholog na Medicinskom fakultetu u Beču.

No, nije samo važno kako se izvještava o terorističkim napadima već i koliko. To je vrlo jasno u studiji Michaela Jettera. „Mi bismo trebali izvještavati manje, pa ćemo onda vidjeti i manje napada”, kaže ovaj stručnjak za medije. To znači ne samo manje fotografija, manje uvodnih članaka, manje emocionalnih riječi, nego i općenito manje tekstova, tvrdi on.

Bilo da je u pitanju Wertherov učinak ili racionalno planiranje, činjenica je da svaki članak teroristima daje pažnju za kojom žude. oni koji nas čitaju i prate…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net