Recent Posts

Gorostas na vodi prošao kroz Bosfor

Gorostas na vodi prošao kroz Bosfor

Istanbul- objavljeno u kategoriji “Vijesti, Evropa, Magazin- Putovanja” na 19. 08. 2016 u 07 :59- Gorostas na vodi prošao kroz Bosfor… Ogromni brod prošao kroz kanal na Bosforu: Privremeno obustavljen plovni promet…

Riječ je o platformi “Scarabeo 9“ koja pod zastavom Bahama plovi iz španske luke Las Palmas ka rumunskoj luci Constanta… Gorostas na vodi, primjeren je opis broda, odnosno platforme za traženje nafte, koja je jutros prošla kroz istanbulski kanal Bosfor.

Svakako radilo se o platformi “Scarabeo 9“ koja pod zastavom Bahama plovi iz španske luke Las Palmas ka rumunskoj luci Constanta.

Riječ je o plutajućem gorostasu dugom 115, visokom 75 metara i teškom blizu 37.000 tona.

Tokom prolaska platforme na Bosforu je obustavljen plovni saobraćaj, a platformu prate desetine brodica i čamaca turske obalske straže.

Nakon prolaska platforme “Scarabeo 9“, plovni promet na Bosforu će biti normaliziran.

Predhodnih dana su uz poneki teretni i vojni brod, te brodići na redovnim linijama koji spajaju dvije istanbulske obale na Bosforu uobičajeni su prizor mirnih voda Bosfora, ali ovih dana su mještani i turisti imali poseban ugođaj – mogli su da vide jato delfina kako prolazi kroz kanal.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da odluka da se ne otkaže otvaranje tunela “odgovor na terorizam”.

“Ne možemo da dozvolimo da terorizam preuzme kontrolu nad našim rasporedom”, rekao je Erdogan.

Tunel dug 5,4 kilometara, a čiji deo od 3,4 kilometara je ispod Bosfora, ima za cilj da olakša ozloglašenu saobraćajnu gužvu u tom gradu od 18,5  miliona stanovnika. Očekuje se da će dnevno 120.000 vozila koristiti ovaj tunel…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net