Recent Posts

Asim Nikšić održao čas istorije

Asim Nikšić održao čas istorije

Za Novopazarca Asima Nikšića ne kažu bez razloga da je ”pokretna enciklopedija”, i ”hodajući foto arhiv”. Ovaj veliki poznavalac prilika koje opisuju društveno politički život poslednjih decenija ne samo u Novom Pazaru, već i u široj okolini, ima oko 25 hiljada dokumentarnih fotografija od kojih je, u okviru Festivala no stream kulture ”Filter”, njih stotinak predstavio večeras publici u novopazarskom Muzeju ”Ras”. Među kulturnim poslenicima koji su prisustvovali ovom događaju bio je i gradonačelnik Novog Pazar, Nihat Biševac.

”Ovo je odprilike kostur onoga što sam ja 50 godina radio, nastojeći da ovaj grad predstavim novim generacijama; da i oni vide kako je nekada bilo, kakva nam je bila kultura, kakvo nam je bilo ponašanje”, izjavio je Asim Nikšić za RTV Novi Pazar.

Na pitanje šta ga je motivisalo da istraje u nameri da obezbedi bogatu ostavštinu za buduća pokolenja, Nikšić kaže: ”Obišao sam Jugoslaviju uzduž i popreko. Bio sam u 50 zemalja. Voleo sam da se družim sa ljudima, od hamala do generala, od pastira do oficira. Želeo sam da sve to dokumentujem i pokažem ljudima. Ovde me je inspirisala naša čaršija, gde sam rođen, porastao i ostarao. S druge strane, ja nemam nikog suprostavljenog, meni su svi dragi”.

”Večeras je u bašti novopazarskog muzeja prezentovana foto arhiva g. Asima Nikšića. Zamirisala je duša Pazara iz vakta kojeg više nema. Pulsiralo je srce moga grada zahvaljujući čovjeku koji svojim stvaralačkim radom pokušava da otrgne od zaborava sve ono što je nas starije Pazarce činilo sretnim. Žive sjećanja, nostalgija i uspomene ostaju . Prisjećanje na ljude ove čaršije, na porušene kuce i ulice koje su nekad krasile ovu čaršiju, čini nas pomalo tužnim, ali imala sam osjećaj istinske sreće dok sam uz podsjećanje kroz fotografije i nadahnute riječi gosp. Asima večeras propratila deo njegove foto arhive. Asim-aga, hvala Vam za svaku fotografiju objavljenu Vašim sebetom i svaku riječ iznjedrenu iz Vašeg toplog srca i hvala prijateljima koji su spoznali važnost ovakvog dogadjaja za ovaj grad”-ovako je opisala izlozbu, Fatima Medjedović , naša sugradjanka koja je prisustvovala projekciji.

Prilog pripremli-RTVNP, http://ibalkan.net/ i Senad Senko Župljanin

 

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net