Recent Posts

VLAST

VLAST

Evo sa’će godina kako ne mogu proć’ kraj Salemove kapije, a da njega ne trefim. Jal stoji samo ‘nako i k’o fol nekog izviruje, jal jako izlazi sa ispruženom rukom i selamom na usnama od’uha do’uha raskrivljenim. Velim, sabahile Hazimu.

-Sve ti je to politika moj Uzeire, prepo se da još šta ne napišeš o njemu, a ne mere te niščim drugim kupit pa hoće na finjaka.

-Šta me ima kupovat, komšije smo.

-Ima, ima i’tekako. Vlast je to, hoće sve pod kontrolu i kad sve smiri, a sebe i svoje dobro namiri onda bi da i savjest pere, a na kome će neg na nama sirotinji, moj Uzeire, nama su najviše jada zadali i zadaju, a nas je najlakše i kupit.

Mene, bome, nije! Neće zadugo, moj Hazime, izdržali smo mi i gore zulume pa evo nas, kaki smo taki smo.

Ode Hazim, naručio se, veli kod hećima, a mene ostavio da dumam o vlasti.

Ima li išta hladnije od vlasti? Bezbeli da nejma. Svaka uzima svoje ne gledajući ni kome ni kako. Dobra vlast ponešto i daje, a loša vlast je gora od bilo kakve morije, ne gleda ni gdje ni koga, sve živo pomori i potra bez mislosti, samo da je njoj potaman. Jedino što je gore od loše vlasti je bezvlašće. I ko što je birvaktile Ilhamija išo Ali-paši u Travnik da ga udave, sad mene Salem davi po Vratniku, ne mogu proć, a da njega ne trefim. Ilhamiju udaviše obje’ne, a nas dave godinama, pa ti vidi ko je bolje prošo u nas.

Je’l Ali paša iz Travnika, Franjo iz Beča, jal Salem sa Vratnika, sve ti je to u pet deka dok vlada, i sve hladno, hladnije od sablje što siječe i ne gleda gdje i koga samo nek je vlasti, nek je nama dobro i nek traje.

Piše: Uzeir Hadžibeg- Kemal Čolpa

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net