Recent Posts

BEOGRAD: Premijerka i ministri na gej paradi, zatvaranje ulica zbog Prajda

BEOGRAD: Premijerka i ministri na gej paradi, zatvaranje ulica zbog Prajda

BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Kultura” 17. 08. 2017. 05: 52-BEOGRAD: Premijerka i ministri na gej paradi, zatvaranje ulica zbog Prajda … Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić učestvovaće danas u šetnji Parade ponosa.

Zbog Parade ponosa i trke “BGD 10K” veliki broj ulica u centru Beograda biće zatvoren u nedelju, pa se apeluje na građane budu strpljivi.

Šetnja počinje u 12 sati na Cvetnom trgu, a organizuje se pod sloganom „Za promjenu”, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocjenila je da najavljeni dolazak nje i nekoliko ministara na gej prajd jasno govori o opredeljenju Srbije ka punom poštovanju ljudskih prava i uvažavanju specifičnosti manjinskih grupa.

“To je prije nekoliko godina bilo teško zamisliti i, kao što je sada sasvim normalno, tako će i za neko vreme biti normalno da pričamo o temama za koje danas nismo spremni. Jer kao što i sami vidite, granice osvajanja slobode se pomeraju i mi smo kao društvo tu napravili velike iskorake poslednjih godina. Ja vijerujem u ovo društvo i volju naših građana da štite svoja, samim tim i prava drugih osoba”, rekla je Brnabić.

Povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu, Brnabić je u intervjuu za Politiku rekla da je poslednjih godina ostvaren izuzetan napredak kada je u pitanju položaj LGBT populacije, ali da još postoje određeni segmenti u kojima pokazujemo zbunjenost i nerazumevanje.

Smatra da je Srbija prešla dug put od potpune diskriminacije i stigme ljudi, koja se ogledala u govoru mržnje, fizičkom nasilju, do toga da već poslednje tri godine najviši zvaničnici države učestvuju u prajdu.

“To je važna poruka da smo svi ravnopravni i da diskriminacija, nasilje i nepoštvanje ljudskih prava nisu dio ovog društva, koje je pokazalo snagu da se mijenja i uči, prihvata različitosti i s njima deli život u široj društvenoj zajednici”, rekla je Brnabić.

Premijerka smatra da je potrebno raditi na tome da se kao društvo odlučnije borimo protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije nad bilo kojim pripadnikom bilo koje manjinske grupe.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da očekuje da današnja Parada ponosa protekne bez bilo kakvih problema…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net