Recent Posts

STIHOVI ZA LAKU NOĆ: Mlado momče za Sjenicu pita

STIHOVI ZA LAKU NOĆ: Mlado momče za Sjenicu pita

ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Magazin- Kultura” 16. 09. 2017. 22: 22 STIHOVI ZA LAKU NOĆ: Mlado momče za Sjenicu pita… Kasna je noć, tebi se spava trljaš okice pada ti glava. Nije mi žao što te baš sada budim. Laku noć ti želim i puno te ljubim!!!

MLADO MOMČE ZA SJENICU PITA

ĆAZIM ČOLAKOVIĆ

Mlado momče za sjenicu pita
za sjenicu pita
jel sjenica
gdje je nekad bila…Jel sjenica gdje je nekad bila
gdje je nekad bila
jesul stare kule
proćenare…Jesul stare kule proćenare
kule proćenare
jel mekića kafana
kraj hana…Jel mekića kafana
kraj hana
kafana kraj hana
jel’ još živa lijepa umihana…

Niko pouzdano ne zna koliko danas u Turskoj živi Bošnjaka. Procjenjuje se  oko četiri miliona. Jedan dobar poznavalac tih prilika, Bošnjak, više od dvije decenije akreditovani dopisnik, dobar poznavalac tih prilika, smatra da ih je i do šest miliona ljudi našeg porijeka širom Turske…

Prvi i najveći val iseljavanja Bošnjaka iz BiH u Tursku, bio je nakon dolaska Austro-Ugarske, 1878. godine. Prvi muhadžiri su krenuli iz Bosanske Krajine, potom iz Hercegovine i središnje Bosne. Na putu za Tursku dosta familija se zadržalo u Sandžaku, Makedoniji i Albaniji.

Iz Sandžaka su nešto kasnije uslijedila iseljavanja, pošto je tu Turska uprava ostala nešto duže. Iz Sandžaka se iseljavanje nastavilo sve do današnjih dana.

Najviše ih se iselilo da bi sačuvalo živu glavu. Neki su smatrali da im nije džaiz ostati izvan muslimanske jurisdikcije. Bilo je i onih koji su krenuli u Tursku u namjeri da sačuvaju blago i poziciju. U muzeju u Inegolu, među eksponatima su i dragocjenosti familija iz Mostara, slike uspješnih građana među kojima je veliki broj Bošnjaka. Nerijetki su bili i začetnici određenih zanata u ovom gradu, kao što je h. Ešref Ćilek – bakrdžija, čiji su današnji nasljednici najpoznatiji proizvođači namještaja u Turskoj. Bilo je i visokih dužnosnika, parlamentaraca, načelnika općine i sl.

Neki su dolaskom u Tursku pokidali sve rodbinske veze. Dio braće bi ostajao u jednom a dio u drugom kraju. Kod najstarijih bi ostajao novac, pa je i to remetilo odnose…

Nisu svugdje dobro primani. Bilo je slučajeva da su se morali i puškama braniti. Nisu dali svoj ponos, pa se i danas prenosi kako je jedan Bošnjak “lapio” žandara kada mu je rekao da laže.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net