Recent Posts

VUČIĆ, TRAŽIO OD BIH U SARAJEVU: Stanicu Štrpci, sve oko HE Zvornik i Bajine Bašte

VUČIĆ, TRAŽIO OD BIH U SARAJEVU: Stanicu Štrpci, sve oko HE Zvornik i Bajine Bašte

SARAJEVO, objavljeno u kategoriji- Vijesti- Region: 08. 09.2017- 10: 30- VUČIĆ, TRAŽIO OD BIH U SARAJEVU: Stanicu Štrpci, sve oko HE Zvornik i Bajine Bašte… Posjeta pokazatelj koliko je BiH prisutna u Srbiji. To potkrepljuje i činjenicom da sa predsjednikom Srbije u dvodnevnu posjetu, 7. i 8. septembra, dolazi i Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, i Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

Činjenica da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prvu posjetu u toj funkciji u regionu započeti sa Sarajevom, odnosno Bosni i Hercegovini, jasno govori od kolikog je ona značaja, rekao je u intervju, Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u Bosni i Hercegovini.

“Hoću da naglasim da predsednik Srbije Aleksandar Vučić dolazi u Sarajevo u funkciji predsjednika te da mu je to prva zemlja regiona koju posjećuje u toj ulozi. Takođe, njegova posjeta je prva posjeta srbijanskog predsjednika nakon šest godina. Od poslednje zvanične posjete predsjednika Srbije BiH prošlo je šest godina, a to je bilo 2011. godine. Iz svega toga možemo da izvučemo značaj. Kada je u pitanju predstojeća posjeta, ona jeste značajna i za bilateralne odnose, značajna je i za stanje u regionu, a značajna je i za put regiona u evropske integracije”, poručio je ambasador Vukićević.

“Prema tome, prisustvo ta dva ministra govori o tome da mi u fokus stavljamo i ekonomsku saradnju koja treba i jednu i drugu stranu da približi trećim tržištima”, rekao je Vukićević.

Srbijanski ambasador je naveo kako je Vučić političar iz Srbije koji u principu dva do tri puta godišnje posjeti BiH.

“On dolazi i na političke skupove, sajmove, na biznis forume. Dolazi uvek u BiH, što je najbolji dokaz koliko BiH jeste prisutna u Srbiji, odnosno što je najbolji dokaz orjentacije koju mi imamo prema BiH”, naglasio je Vukićević.

Istakao je kako je posjeta predsjednika Srbije posjeta koja sigurno treba da doprinese daljem učvršćivanju prijateljskih odnosa i dobrosusjedske saradnje sa BiH.

“Tokom nje će se razmatrati sva pitanja iz bilateralnog opsega, uključujući i politička i ekonomska i pitanja o kojima zajednički treba da razgovaramo, uključit će i zajedničke projekte koje imamo. Očekujemo da poseta bude vrlo korisna. Očekujemo da poseta da novi impuls i regionu da na isti način sarađuju sve zemlje međusobno, a očekujemo i da će i jedno od pitanja biti saradnja u evropskim integracijama. U krajnjem slučaju, to je zajednički cilj svih zemalja Zapadnog Balkana. Prema tome, ova poseta će imati i te dimenzije”, poručio je ambasador Vukićević.

Srbijanski ambasador govorio je i o sporazumu o granici između BiH i Srbije, te najavljenim razgovorima o razmjeni teritorije dvije države.

“Javnosti radi, treba kazati da je 97 posto granice već određeno, definisano, i izvršena demarkacija kako se to kaže. Tri posto granice nije urađeno. Ali, tri posto znači nema 100 posto. Problemi tri posto su kod hidrocentrala Zvornik, Bajina Bašta, kod Rudog, i pruga Beograd-Bar kod stanice Štrpci. Mi smo predložili BiH da sve to rešimo na način da zamenimo teritorije. Teritoriju koju mi dobijemo zamenili bi nekom drugom”, objasnio je Vukićević.

“Pruga Beograd- Bar prolazi kroz deo teritorije BiH, a po međunarodnim standardima tu bi trebalo da se vrši pasoška kontrola. Mi nemamo još tu pasošku kontrolu, ali u svakom slučaju, prelazak granice otežava. Da se ne bi to dešavalo, mi kažemo, ajde, tu ćemo da zamenimo teritorije pa će to biti teritorija da slobodno vaši građani iz BiH mogu da na stanici Štrpci ulaze i koriste taj voz. Kada je u pitanju Rudo, to je međurečje gde su njive s jedne strane, s druge strane kuće. To otežava ljudima da uberu ljetinu, prelaze granice. Pa da i to rešimo. Kada su u pitanju dve hidrocentrale, njih je izgradila Elektroprivreda Srbije i one su u vlasništvu Elektroprivrede Srbije. Treba servisirati turbine i opremu i sa strane BiH. To se bez slobode ne može da uradi. I u tom smislu mi smo tražili i jedno parče zemlje oko svake od tih hidrocentrala. Za kontrauslugu bismo dali deo teritorije koja bi odgovarala BiH”, pojasnio je Vukićević.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net