Recent Posts

URAGANI ČUDOVIŠTA: Harvi tutnji, Irma pustoši, stiže Katja, evakuišu HAITI i KUBU

URAGANI ČUDOVIŠTA: Harvi tutnji, Irma pustoši, stiže Katja, evakuišu HAITI i KUBU

URAGANI ČUDOVIŠTA: Harvi tutnji, Irma pustoši, stiže Katja, evakuišu HAITI i KUBU… Irma: stradalo više osoba, uništena imanja milijardera, Đokovića i Obame… Najmanje devet ljuURAGANI ČUDOVIŠTA: Harvi protutnjao, Irma pustoši, a stiže i Katja, EVAKUIŠU se i HAITI i KUBA… Na 322 km od meksičkog zaliva novi uragan Katja. On polako jača i najverovatnioje će biti snažan kao drugi uragani, upozorio američki Centar za uragane.

Izgubljeni raj: “Ne možemo vas spasiti kad dođe Irma”…

Dok se snažni uragan Irma približava Sjedinjenim Američkim Državama, još dvije tropske oluje su ojačale i sada tri uragana bijesne Atlantikom.

Katja je trenutno uragan prve kategorije, sa udarima vetra od 121 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Centar je saopštio da su trenutno aktivna tri uragana na Atlantiku – Irma koji se smatra jednim od najjačih uragana u ovom vijeku i koji se kreće ka Floridi, Hoze koji je još na otvorenom moru 1.000 kilometara od Antila i Katja, koji se kreće ka obali Meksika.

Podsjetimo, dio američke države Teksas prošle sedmice bio je pod udarom razornog uragana Harvi, koji je opustoćio obalu te države i odnio preko deset života. Materijalna šteta takođe je velika.

Opisujući Katju kao “mali tropski ciklon” Centar je kazao da se predviđa da bi do kraja nedelje mogao da pogodi Verakruz.

Uragan kategorije 5 oborio je rekord kada je u pitanju jačina vijetra. Irma je prekinula struju za više od milion domaćinstava u Portoriku.

Uragan je uništio manje otoke, uključujući Barbudu i Britanska djevičanske otoke….

Do vikenda uragan bi mogao da stigne do Floride, koja je već naredila evakuaciju građana u određenim dijelovima poluotpka…

“Ovo nije oluja za vrijeme koje sjedite i čekate da prođe… Ne možemo vas spasiti kada počne“, rekao je guverner Floride Rik Skot.

Najmanje trinest osoba je stradalo, a premijer Antigve i Barbude naveo je da su na tom otoku skoro sve zgrade oštećene.

Do četvrtka Irma je stigla na obalu Dominikanske Republike i Haitija i mogla bi da ostavi oko 40 centimetara kiše po metru, koja bi potom mogla da pokrene poplave i klizišta.

AP, ipak, napominje da se očekuje da se Haiti neće naći na direktnom udaru uragana Irma, ali da bi jake kiše i visoki talasi mogli da izazovu opasne poplave u toj siromašnoj zemlji, koja se još nije oporavila od posledica zemljotresa iz 2010. godine.
 
Istovremeno, kubanska agencija za zaštitu civila priprema ljude na sjevernoj obali istočnih provincija Kube za udar uragana Irma…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net