Recent Posts

Pura, palenta ili kačamak najzdraviji obrok na svijetu

Pura, palenta ili kačamak najzdraviji obrok na svijetu

ISTANBUL, objavljeno u kategoriji- Vijesti- Region- Recepti: 08. 09.2017- 07: 30-BRZINSKI DORUČAK: Pura, palenta ili kačamak najzdraviji obrok na svijetu… Osim sprečavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan… doručrak gotov za 15 minuta: Mekani doručak, punjen kremastim sirom!!!

Pura, palenta ili kačamak je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji. Narodni naziv pura, palente je kačamak i od davnina smatrala se seoskim jelom. Veoma zdrava i ukusna, pura, palenta se i priprema veoma lahko i može se konzumirati na razne načine u kombinaciji sa različitim namirnicama, piše za vas ,regionalni portal http://iBalkan.net

Ovo je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog brašma. Kukuruzno brašno ili griz imaju veoma pozitivan uticaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da pura ili palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svako bez obzira na starost.
 
Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema sa probavnim sistemom.

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcionisalo. Palenta ima veliki učinak na sprečavanje raznih bolesti, kao i na sve ukupno zdravlje čovjeka. Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za palentine moći koje pospešuju bolji i kvalitetniji rad creva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i pirinča, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svijetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom enegrijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana…

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži pura ili palenta ima veoma mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g pure ii palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i nejni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu.

Dijeta u kojoj su glavni akteri jogurt kao mlječne masti i palenta u poslednje vrijeme veoma je popularna. Jogurt se često koristi u mnogim dijetama, jer on takođe utiče na regulisanje probave i mršavljenja generalno. Rezultati će biti još bolji i jači kada se kombinuje sa purom, palentom. Za ovakav vid dijete najbolje je koristiti organski kukuruz i domaću palentu miješati sa jogurtom koji u sebi sadrži mali nivo masti.

Tanjir palente sa jogurtom potrebno je konzumirati dva puta u toku dana, najbolje ujutru i uveče. Uveče je preporučljivo dva do tri sata prije spavanja. DANAS NAŠA PREPORUKA JE DORUČAK SA PUROM, PALENTOM ILI KAČAMAKOM…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net