Recent Posts

TRGOVINA DROGOM-Kombajn od kokaina

TRGOVINA DROGOM-Kombajn od kokaina

Pet stotina kila kokaina skrivenog u poljoprivrednim mašinama, koji je prevezen teretnim vozilima, a koji je poslan iz luke u Hrvatskoj, otkriveno je na granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, u gradu Metković.

Droga je prevezena pomorskim putem u kontejnerima iz Latino-Amerike do morske luke na otoku Malta i poslije do luka u Hrvatskoj i trebala je biti distribuirana u zemljama Evropske Unije. Kako je navela novinska agencija EFE, Zamjenik direktora Europola sa sjedištem u Bosni, jučer je na konferenciji za medije, potvrdio da, iako je droga stigla u Bosnu iz Latinske Amerike „postoje jasne veze sa Kolumbijsko-Ekvatorijanskim kartelima. Od prije dva mjeseca, SIPA je počela istražne radnje o jednoj bandi narkodilera koja je poslala drugim članovima iste bande 350 kila ove droge na otok Maltu. Na ovom otoku se droga nalazila u kontejnerima za banane preduzeća koje je vršilo izvoz robe od Latinoamerike do luka u Hrvatskoj.

Kako je informisano, lokalizirano je 500 kg kokaina u dva teretna vozila na istočnoj granici Bosne i Herecgovine sa Hrvatskom čiji položaj je otkriven; ostalih 350 kg je pronađeno na otoku Malta.

Bez obzira na poduzete sigurnosne mjere koje su poduzeli njeni članovi, policijski agenti su uspjeli saznati da se pripremalo slanje i prijevoz droge sa otoka Malta prema Evropi te je uspostavljena koordinacija sa Europolom koja je omogućila lokalizovanje vozila koja su prevozila drogu u blizini bosanske granice. Nakon što su identificirani navodni članovi organizacije, kao i prijevozna vozila, formirana je grupa od 20 policajaca koja je okončala slučaj hapšenjem i pritvaranjem 4 osobe, kao potencijalnih izvršilaca djela prometa droga.

Kako navode glasnogovornici, među uhapšenim članovima bande su se nalazila dva muškarca holandske i hrvatske nacionalnosti.

PIŠE: ADMIR F. BEGANOVIĆ

 

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net