Recent Posts

Jutarnji pregled pisanja turskih dnevnika

Jutarnji pregled pisanja turskih dnevnika

Ankara, Izmir, Istanbul- objavljeno u kategoriji- Vijesti- Region- Magazin: 07. 09.2017- 07 :30:50- Jutarnji pregled pisanja turskih dnevnika…

Dnevnik- Hurriyet u vijesti pod naslovom „Razgovaraću sa liderima u vezi Mijanmara“ prenosi izjavu predsjednika Erdogana koji je kazao: “Sve to se događa u Siriji, Iraku, Palestini, Libiji, a i u Mijanmaru se dešavaju veliki masakri. Svijet je ostao nijem na sve masakre u Mijanmaru. Pretpostavljam da ste vidjeli putem televizije stanje muslimana u Mijanmaru. Vidjeli ste muku koju muče. U svojstvu predsjedavajućeg Organizacijom islamske saradnje (OIC) o tim temama sam razgovarao i dalje razgovaram sa blizu 20 svjetskih lidera. Naravno nemaju svi isti pristup tim temama, ali mi ćemo i dalje raditi svoj posao“, poručio je Erdogan.

Dnevnik- Vatan u vijesti pod naslovom „Turska zauzela prvo mjesto po kreditima uz garanciju državne riznice“ piše da je premijer Binali Yildirim kazao da su krediti, koji se koriste uz garanciju državne riznice, dostigli 201 milijardu lira i da je Turska prešavši Južnu Koreju zauzela prvo mjesto u svijetu sa ovim uspješnim sistemom, te postala primjer za brojne zemlje.

Dnevnik- Sabah u vijesti pod naslovom „Mladi pijanista prvak svijeta“ piše da je mladi Kaan Turan iz Izmira na međunarodnom takmičenju Tadini u Italiji osvojio prvo mjesto u kategoriji od 11-13. godina.

Kaan Turan je na natjecanju na kojem je učestvovalo 45 njegovih vršnjaka iz 17 zemalja osvojio prvo mjesto.

Dnevnik- Yeni Šafak u vijesti pod naslovom „Vrata pakla će biti otvorena za posjete“ prenosi da će takozvana „vrata pakla“, koja se nalaze u antičkom gradu Hierapolisu u istaknutoj turističkoj destinaciji Pamukkale i koja su korištena za žrtvovanje životinja, biti otvorena za posjete turista nakon okončavanja restauracije.

Predsjednik ekipe koja je radila na restauraciji Ord. Prof. Dr. Francesco DAndria je kazao da „vrata pakla“ posjeduju unikatnu arheološku vrijednost, ta da zbog opasnih podzemnih gasova u regiji veoma pažljivo rade na restauraciji koja će biti okončana do kraja godine.

Dnevnik- Star u vijesti pod naslovom „Guliyev izabran za atletičara mjeseca u Evropi“ piše da je turski atletičar i svjetski šampion Ramil Guliyev od strane Evropske unije za Atletiku izabran za atletičara mjeseca.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net