Recent Posts

ZAGREB: Zaprašivanje, stigla groznica Zapadnog Nila

ZAGREB: Zaprašivanje, stigla groznica Zapadnog Nila

ZAGREB:: objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 02. 09. 2017. 11: 15- B Zaprašivanje, stigla groznica Zapadnog Nila… Naređeno zaprašivanje: Groznica Zapadnog Nila u Zagrebu…

Ovaj opći infektološki sindrom s jako blagim simptomima ima oko 90 posto osoba koje se zaraze. Postoje i oni koji imaju nešto teži oblik, desetak posto, i oko jedan posto ili čak i manje onih s teškim oblicima.

Prvi ovogodišnji slučaj groznice Zapadnog Nila zabilježen je u Zagrebu…

Prvi ovogodišnji slučaj groznice Zapadnog Nila zabilježen je u Zagrebu i to na području Dugava. S visokom temperaturom u Kliniku za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević primljena je 80-godišnja žena koja je još na bolničkom liječenju. Ova zaraza prvi put se u Hrvatskoj pojavila 2012. godine, a ovo je 31. zabilježeni slučaj.

– Možemo reći da je pacijentica bolje, imala je meningitis u sklopu bolesti, i sada je klinički stabilna. Također, bila je na aparatu za umjetno disanje. Bistre je svijesti, a polako se rade fizikalne vježbe u krevetu te je trenutno na postintenzivnoj njezi – kaže dr. Ivan Puljiz. Virus je dokazao molekularni biolog Ivan Kristijan Kurolt za Jutarnji list.

– Kada smo primili uzorak, gospođa je već bila na Jedinici intenzivnog liječenja, a pacijentica kao osoba treće životne dobi spada u ugroženu skupinu kod kojih može doći do teže kliničke slike – kaže Kurolt. Pojašnjava kako nisu svi ubodi zaraženog komarca opasni. Naime, većina infekcija prođe nezamijećeno, a dio zaraženih se par dana osjeća malo slabije ili imaju blago povišenu tjelesnu temperaturu.

Riječ je o klasičnoj groznici zapadnog Nila. Zavod je u dogovoru s Gradskim uredom za zdravstvo odmah obavio zaprašivanje u Novom Zagrebu, gdje je primjećen velik broj tigrastih i japanskih komaraca koji su se razmnožili.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net