Recent Posts

KAD JE ONO FEHIM TRAŽIO ŽENU

 

KAD JE ONO FEHIM TRAŽIO ŽENU

Svak nekog treba, a najviše, mensečini, za pod stare dane da se ima skim razgovorit, kahvu popit, nasmijat se, jal huju il tersluk prosut.

Kad je inasan sam ni hrana nema isti ukus. A jopet nemere se nazor s nekim bit. Jok. Bolje je i samo neg nazor, a Fehim zavro imanje i pare nudi, a ne zna jadnik da je ženama mala stvar, a lijepa i razumljiva riječ milija od sveg dunjaluka i ako je umiješ u pravi vakat dat ili rijet sve će ti se dženetske kapije otvorit.

Kako se otvore, tako se mogu i zatvorit, jal nikad i ne otvorit.
Trebo sam mu rijet da ne traži džabe.

DLAKA U JAJETU

U današnji vakat svaka se riječ mjeri i premjerava i u svakoj se, meščini, neko nađe i zahatori. Svak na svoj način sluša istu priču. a svak drugačije čuje i razumi. Svako samo gleda imal đi mene u tome. Bezbeli da se i nađe, ako se traži dlaka u jajetu.

Pitam se jel gori onaj jedan što te pogrešno skonto il stotine što te nisu nikako razumjeli.

Dani nam lete ko djeca iz škole, a život prođe tražeć sebe u njem baš ko dlaku u jajetu.

KO STAR INSAN

Ko star insan, kad metne kahvu zaboravi namah jel uključio jal isključio ringlu pa zaspe kahvu hladnom vodom, a sjeti se svega kad je bio vlihni, i kad nam je nana Subhija govorila

-Nemojte u životu nikad puno mrzit, a ni volit previše, jer poslije će vas bit stid kad zavolite onog što ste mrzili, a zamrzite onog što ste plaho volili.

Da sam tad umio, beli bi je upito:

More li to tako nano, a ona bi odgovorila, bezbeli da nemere, al probajte, more bit u vas mogne.

Iz Hadžibegove treće

Autor: Uzeir Hadžibeg/Kemal Čopra

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net