Recent Posts

ANKARA: Turska, danas slavi, Dan pobjede i oružanih snaga

ANKARA: Turska, danas slavi, Dan pobjede i oružanih snaga

ANKARA- ISTANBUL– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region ” 30. 08. 2017. 10: 00 ANKARA: Turska, danas slavi, Dan pobjede .i oružanih snaga.. Turska danas slavi 93. godišnjicu oslobađanja domovine od neprijatelja i okupacije… Dan pobjede i Dan oružanih snaga (Zafer Bayramı). Jedan od najvažanijih državnih praznika u Turskoj je svakako 30. avgust– Dan pobjede ili Zafer Bayramı. Na propstorima Turske će u srijedu biti obilježen 30. avgust – Dan pobjede.

Povodom Dana pobjede i Dana Turskih oružanih snaga širom zemlje, u Turskoj Republici Sjeverni Kipar i u diplomatskim predstavništvima Republike Turske održavaju se ceremonije.

Prva ceremonija je održana u glavnom gradu Ankari, posjetom predstavnika državnog vrha, političkih partija i zapovjednika turskih vojnih snaga Ataturkovom mauzoleju.

Ceremoniji je prisustvovao i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kojeg su građani srdačno pozdravljali prilikom dolaska i odlaska iz mauzoloja Anitkabir.

“StarMo” podsjeća, 30. august je dan kada se obilježava godišnjica bitke kod Dumlupinara u Turskoj, kada je turska vojska, pod komandom Mustafe Kemal- paše Ataturka izvojevala odlučujuću pobjedu nad grčkom armijom u Ratu za nezavisnost Turske.

Širom Turske u srijedu se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede i Dan Turskih oružanih snaga, a tim povodom održavaju se prigodne manifestacije i skupovi.

Obilježavanje praznika počelo je intoniranjem nacionalne himne i polaganjem vijenaca ispred Spomenika Republike na istanbulskom trgu Taksim, prenosi Anadolija.

Vijence su položili predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti Istanbula, Komande istanbulskog garnizona turske vojske i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

Centralni skup, uz prisustvo državnog, političkog i vojnog vrha Turske, upriličen je u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Na današnji dan, prije 94 godine, turske snage sa osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru koja je bila posljednja u Tursko- grčkom ratu vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se i obilježava povodom sjećanja na tu bitku nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Turska – Drzavni praznici

1. januar–  Nova godina (Yılbaşı)…

23. april–  Dan djece  (Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı)…

1. maj–  Praznik rada  (Emek ve Dayanışma Günü)…

19. maj–  Dan nezavisnosti, omladine i sporta  (Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı)…

30. avgust–  Dan pobede (Zafer Bayramı)…

29. oktobar–  Dan republike (Cumhuriyet Bayramı)…

Verski i državni praznici sa pokretnim datumom:
Ramazan bajram (Ramazan Bayramı) i Kurban bajram (Kurban Bayramı)…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net