Recent Posts

SARAJEVO: Obilježena 22. godišnjica masakra na Markalama

SARAJEVO: Obilježena 22. godišnjica masakra na Markalama

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Crna Hronika– ” 29. 08. 2017. 06: 12 SARAJEVO: Obilježena 22. godišnjica masakra na Markalama… Bilo je šuno tuge prilikom polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe odata je počast za 43 Sarajlija ubijenih na današnji dan 1995. godine na Markalama kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu.

U sarajevskoj ulici Mula-Mustafe Bašeskije je obilježena 22. godišnjica masakra na Markalama, u kojem je od granate ispaljene sa agresorskih položaja poginulo 43 Sarajlija, dok ih je lakše i teže ranjeno 84,sa lica mjesta je izvjestila ekipa regionalnog portala http://iBalkan.net

Polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem fatihe odata je počast za 43 Sarajlija ubijenih na današnji dan 1995. godine na Markalama kod sjevernog ulaza u sarajevsku Gradsku tržnicu.

Minobacačka granata kalibra 120 mm, ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod ulaza u Gradsku tržnicu što se smatra jednim od najstravičnijih zločina koje su srpske vojne, policijske i paravojne formacije počinile u opkoljenom Sarajevu.

Tragično ubijenih Sarajlija danas su se prisjetili njihove porodice, prijatelji i sugrađani.

Dika Lončar  iz Vareša, prije 22 godine izgubila je brata Muhameda Kukića (40).

“Imao je radnu obavezu i pošao je kući da nešto pojede. Išli su na teren za Mostar, ovdje je pala granata, a geler ga je pogodio u leđa i glavu. Vidjela sam na televiziji da su ga stavili u gepek i tako su ga odnijeli u bolnicu. Poslije mi je majka došla, vidjela ga. Nije imao djece. Žena mu je prije rata otišla god svojih roditelja. Htjela doći, ali nije smjela”, ispričala je Lončar.

Damiru Malagiću je 1995. godine bilo 15. godina.  Tog kobnog dana bio je na Markalama sa prijateljima Adnanom i Darijom. Oba prijatelja, također petnaestogodišnjaci, poginula su, a Damir je lakše ranjen.

“Ispratio sam ih na vratima, pozdravio se sa njima. Ja sam se vratio, pala je granata i obojicu ubila. Bio sam tri – četiri metra odavde, bacila me je detonacija. Pao sam, ustao sam da vidim šta se dešava. Imao sam šta da vidim. Ljudi su ležali bez ruku, nogu. Oba druga su mi poginula na licu mjesta”, ispričao je Damir Malagić.

Na spomen- obilježje ubijenim Sarajlijama cvijeće su položili predstavnici, federalnih, gradskih, općinskih vlasti i druge delegacije. Uz tužnu instrumentalu pročitana su imena poginulih.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo, u obraćanju okupljenima kazala je da stravična sjećanja preživjelih građana nisu i nikada neće biti zaboravljena.

 “Od izuzetne važnosti je kolektivno se sjećati, razvijati kulturu sjećanja, a pogotovo prema mladim generacijama, i sve učiniti da ne zaboravimo mjesta masovnog stradanja civilnih žrtava rata i tražiti pravdu za počinioce zločina, ma koliko nam je ona svakim danom sve dalja i dalja”, kazala je Karović.

 Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajeva obratila se prisutnima, istakavši da je “ovo bolan trenutak” i da se sjećanje na žrtve mora njegovati.

“Tužna je svaka godina koja je prošla. Svaka ima svoju priču i nosi svoju tajnu, ali uvijek ostane sjećanje i mi to sjećanje moramo, ne samo njegovati, nego nikada ne smijemo potcijeniti. Osjećamo sve njih ovdje, kad god prođemo i svakodnevno se podsjećamo šta se desilo. Podsjećaju nas trenuci na ta vremena kada smo se zajedno s njima upuštali u teški život koji je bio pred nama. Još teže je ono što su ti stradali, upravo tog dana, na ovom mjestu, borili se za opstanak jer su dolazili po hranu”, podsjetila je Babić.

Za ratne zločine nad stanovnicima Sarajeva, uključujući i dva masakra na Markalama, Međunarodni sud u Haagu osudio je visoke oficire Vojske Republike Srpske – Stanislava Galića na doživotni zatvor, a Dragomira Miloševića na 29 godina…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net