Recent Posts

HOROR: Nastavljen niz smrti ruskih ambasadora, umro šesti ruski diplomata

HOROR: Nastavljen niz smrti ruskih ambasadora, umro šesti ruski diplomata

MOSKVA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Crna Hronika– ” 29. 08. 2017. 07: 12 HOROR: Nastavljen niz smrti ruskih ambasadora, umro šesti ruski diplomat… List “The Independent” u zanimljivom članku piše o neobičnom nizu smrti ruskih ambasadora u inozemstvu…

Ruski ambasador u Sudanu pronađen je mrtav u bazenu u svojoj rezidenciji u Kartumu, objavljeno je u petak.

On je šesti visokopozicionirani ruski diplomat koji je iznenada umro u prekomorskim zemljama od prošlogodišnjih američkih izbora.

Sudanski ministar inostranih poslova objavio je izjavu u kojoj potvrđuje da je Mirgayas Shirinsky, koji je bio u ranim šezdesetima, umro u Kartumu, ali nije naveo uzrok smrti.

Portal AFP citirao je policijskog glasnogovornika koji je rekao da je ambasador pronađen u svojem bazenu.

Jutro, na dan američkih izbora, ruski diplomat Sergej Krivov, 63- godišnjak, pronađen je kako leži u nesvijesti na podu ruskog konzulata u New Yorku, s ozljedom glave. Ruski dužnosnici kasnije su izjavili da je umro od srčanog udara.

U novembru je Andrej Karlov, 62-godišnji ruski ambasador za Tursku, upucan u leđa dok je držao govor na izložbi fotografija u turskome glavnome gradu Ankari.

Čovjek u odijelu i kravati ispalio je osam hitaca i vikao “Allahu ekber” te “Umiremo u Halepu, umiremo i ovdje”.

U januaru je ruski konzul u Atini, 55- godišnji Andrej Malanin, pronađen mrtav na podu kupatila u svom stanu. Policija je rekla kako se čini da je Malanin umro prirodnom smrću. Nekoliko sedmica kasnije, Alexander Kadakin umro je nakon kratke bolesti u dobi od 68 godina, rekli su izvori portalu Hindustan Times.

Kasnije je objavljeno da je umro od zatajenja srca. U februaru se Vitaly Churkin, ruski ambasador za Ujedinjene nacije, srušio u svom uredu i umro. Testovi nakon smrti pokazivali su da je umro od srčanog udara, ali u to su vrijeme dužnosnici izjavili da su potrebna dalja testiranja.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Moskvi dalo je izjavu ruskoj državnoj agenciji za vijesti RIA Novosti:

– Žao nam je što moramo objaviti da je 23. augusta u Kartumu ruski ambasador za Sudan, gospodin Shirinsky, preminuo.

Ruski ministar vanjskih poslova podijelio je tvit Ruske ambasade u Panami, u kojem je izraženo saučešće nakon Shirinskyjeve smrti. Rekao je kako je Shirinsky “posvetio život služenju domovini”.

Glasnogovornik Ruske ambasade rekao je AFP-u da su postojali znakovi da je Shirinsky pretrpio srčani udar. Prema web stranici ambasade, Shirinsky je rođen 1954. godine i govorio je arapski i engleski jezik. Počeo je karijeru kao ambasador u Egiptu 1977. godine, a prije toga je radio u Jemenu, Saudijskoj Arabiji i Ruandi. Preuzeo je položaj kao ambasador za Sudan 2013. godine…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net