Recent Posts

ALARM NA BALKANU: Od ove bolesti svakog sata umre šest ljudi

ALARM NA BALKANU: Od ove bolesti svakog sata umre šest ljudi

BALKAN– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Recepti– ” 29. 08. 2017. 16: 52 ALARM NA BALKANU: Od ove bolesti svakog sata umre šest ljudi… Bolesti srca i krvih sudova su na prvom mjestu po broju umrlih pacijenata u Srbiji, zbog čega se  širom zemlje promoviraju načini prevencije u okviru Svjetskog dana srca.

Kardiovaskularna oboljenja izazivaju 29 procenata svih smrtnih slučajeva u svijetu što ih čini ‚‚svjetskim ubicom broj jedan”…

U Srbiji svakog sata od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti umre šest osoba, a svaka osma je u najproduktivnijim godinama života.

Prema podacima Nacionalnog registra za akutni koronarni sindrom, od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2015. godine u Srbiji je umrlo 54.376 osoba, što je nešto više u odnosu na 2014. godinu u kojoj su umrle 53.993 osobe.

Na 100.000 stanovnika oko pet umre bez ikakvih prethodnih kardiovaskularnih problema, a u Srbiji između 16.000 i 18.000 pacijenata doživi infarkt godišnje, trećina njih nikada ne dođe u bolnicu.

Prema podacima posebno rizičnu kategoriju za pojavu ovih bolesti predstavljaju djeca. Bolesti se mogu javiti i prije rođenja, a rizik raste zbog loših životnih navika.

Zbog toga što se ne liječi na vrijeme svaki drugi čovjek u Srbiji izgubi bitku protiv kardiovaskularne bolesti, pa su naši istočni susjedi odmah posle Rusije i Ukrajine, po stopi umiranja od ove bolesti.

Kardiovaskularne smetnje mogu imati i djeca, zbog toga je jako važno da budu fizički aktivna i da se zdravo hrane. To se odnosi i na odrasle, uz prestanak pušenja i smanenje stresa.

Zbog svega toga važno je voditi zdrav stil života, ali i redovno kontrolirati zdravlje, a savremeni lijekovi znatno poboljšavaju prognozu preživljavanja pacijenata. Deca dnevno treba da budu fizički aktivna jedan sat, a odrasli minimum pola sata.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net