Recent Posts

Ledena pećinina i Ušak, jedna od najljepših na Balkanu

Ledena pećinina i Ušak, jedna od najljepših na Balkanu

SJENICA objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin- Zanimljivost- Putovanja” 29. 08. 2017. 06: 02 SJENICA: Ledena pećinina i Ušak, jedna od najljepših na Balkanu… Na obodu Pešterske visoravni, na lijevoj obali Sjeničkog jezera i kanjona Uvac, nalazi se Ušački pećinski sistem, sa 6,2 kilometra jedan je od najdužih u Srbiji i regiji, prenosi reporterski zapis tim regionalnog portala http://iBalkan.net

Bili smo svjedoci da sa svojim ukrasima i zanimljivostima, osim speleologa, pećine mame veliki broj posjetilaca. Pored pogleda na meandre Uvca i bjeloglavih supova, pećine također predstavljaju nezaobilaznu turističku atrakciju na Sjeničkom jezeru.

Svakako da zbog vodopropustljivih krečnjačkih stijena u ovom, drugom po dužini pećinskom sistemu u regionu, kanalima su povezane Ušačka pećina, Ledena pećina i Bezdane jame. Zbog pristupačnosti najposjećenija je i najpoznatija Ledena pećina.

Bili smo svjedoci i pojašnjenja koji nam je dao, Geomorfolog, karstolog i speleolog iz Beograda Jelena Ćalić pojašnjava da Ušački pećinski sistem pripada Dinaridima i da je Sjeničko- peštersta visorovan značajna po mnogim karsnim formama.

“Dinarski karst je jedan od najpoznatijih karsnih prostora na svetu. Inače, krš, karst i kras je isto, to su tereni koji nastaju na krečnjačkim stenama, gde postoje pečine, jame, vrtače… Ovo je deo Dinarskog krasta. Ovaj potok dolazi sa nekrečnjačkih stena, na kojima može da teče po površini, a čim dođe do krečnjaka on nastavlja tok podzemno zato što je krečnjak porozan i rastvorljiv i zbog toga imamo sve ove divne oblike krškog reljefa”, rekla je Ćalić, naučni saradnik sa Geografskog instituta Jovan Cvijić Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu.

Dalje na sve navedeno se ukazuje i na važnost očuvanja netaknute prirode na ovom području.

“U južnom delu Sjeničko-pešterske visoravni je Peštersko polje koje je jedno od retkih u ovom delu Dinarida. Ovaj deo je napoznatiji po uklještenim meandrima Uvca i po Ušačkom pećinskom sistemu. Oni koji odlučuju o upravljanju moraju voditi računa da se što manje narušava prirodna sredina. Nema nikakve potrebe bilo šta razbijati u pećini da bi se napravila staza. Ljudima koji dolaze u prirodu je važno da zateknu prirodno okruženje, a ne nešto što je betonirano ili izmenjeno. Avanturisti i turisti koji dolaze u ovakve krajeve žele netaknutu prirodu”, istakla je Ćalić prilikom jedne od posjeta Ledenoj pećini.

Kao domaćin obilaska kroz Sjenicu, Edis Muminović, iz planinarsko- speleološkog društva “Zmajevac” u Sjenici, pojašnjava da je specifičnost Ušačkog pećinskog sistema što je u njemu bogat “fosilni nakit”.

“On je jako osjetljiv, odavno je prestao da radi i teško ga je održati u takvom stanju. S druge strane, nepristupačnost terena ga je učinila zaštićenim”, pojašnjava Muminović, koji se aktivno bavi speleologijom…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net