Recent Posts

Novi Pazar: Festival zaboravljenih vrijednosti

Novi Pazar: Festival zaboravljenih vrijednosti

NOVI PAZAR– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Kultura” 27. 08. 2017. 20: 02- Novi Pazar: Festival zaboravljenih vrijednosti… U Novom Pazaru danas je počeo Međunarodni festival tradicionalnih vještina koji priređuje općina Kartaltepe iz turskog grada Kocaeli…

Tokom dvodnevne manifestacije na novopazarskom gradskom šetalištu gosti iz Turske će prezentovati skoro zaboravljene vještine i umjetničke vrijednosti.

Direktor Uprave za kulturu i društvene poslove općine Kartepe i koordinator festivala Mehmet Ay kaže da se ova manistacija održava po prvi put na Balkanu nakon što je tri puta organizirana u Kocaeliju.

“Na Balkanu i u Novom Pazaru ovaj festival se održava po prvi put. Cilj nam je da uvrstimo bratske veze i podsjetimo na zajedničke vrijednosti. Biće predstavljene zajedničke vrijednosti koje dijelom sa ovim prostorima. Pored kaligrafije i ebru slikarstva posjetioci će imati prilike da vide kako se prave igračke od platna, kako ze veze, tka, puše u staklo…”

Upravnica Turskog kultunog centra (TKC) u Novom Pazaru Almira Suljević je rekla da je ideja za organizaciju festivala došla zbog toga što se ono što se zaboravlja u Turskoj, zaboravlja i u Novom Pazaru.

Kao jedna atrakcija festivala će biti i mogućnost posjetilaca da se oprobaju u korišćenju luka i strijele, sporta koji je u posljednje vrijeme sve popularniji u Turskoj.

“Naše kulture su veoma slične, sve što je i kod njih počelo da se zaboravlja tako je i kod nas. Sve ove stvari koje se ovdje mogu vidjet su veoma interesantne. Djeca, na primjer, mogu vidjet kako se tka ćilim ili sve ručne radove”, rekla je Suljević.

Nakon oficijelnog otvaranja večeras, kada će na ljetnjoj sceni na gradskom šetalištu u Novom Pazaru biti predstavljeni folklori s narodnim igrama iz Kocaelija, posjetioci će imati prilike da uživaju i izvedbi dječjeg mehter orkestra općine Kartepe.

Tokom scenskog programa nastupiće i Folklorni ansambl Novog Pazara, a sutra će na završnici koncert održati pjevač Mirza Selimović.

Zajedno sa općinom Kartepe iz Kocalija organizator Festivala je Grad Novi Pazar.

Finalnim mečevima koji su odigrani na teniskim turnirima “HEAD Teniske akademije” – CSR Koševo, završen je “21. Open RCT Barcelona 1899 – Sarajevo 2017 – Memorijal N. Terzimehić – J.A. Samaranch”.

Pobjednik u muškoj konkurenciji je Luka Đurđević iz Bosne i Hercegovine, a u ženskoj konkurenciji pobjednica je Dorka Drahota Szabo iz Mađarske.

Pehare, kao poklon Grada Barcelone turniru, pobjednicima je uručio Juan Maria Tintore, predsjednik Kraljevskog kluba RCT Barcelona 1899, a svečanoj ceremoniji je prisustvovao i prisutnim se obratio i gradonačenik Sarajeva, gospodin Abdulah Skaka.

Turnir, na koji se ove godine prijavio rekordan broj tenisera do 16 godina, održan je pod generalnim pokroviteljstvom Kantona Sarajevo i pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Sarajeva, saopćili su organizatori.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net