Recent Posts

SARAJEVO: Policija u BiH uhapsila potencijalnog teroristu

SARAJEVO: Policija u BiH uhapsila potencijalnog teroristu

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 23. 08. 2017. 12: 02 SARAJEVO: Policija u BiH uhapsila potencijalnog teroristu… Policijske agencije u BiH su sinoć privele jednu osobu za koju se sumnja da je pokušala ući u BiH, koristeći liberalizovani vizni režim, a za koju se vjeruje da je pokušala izvesti teroristički napad u našoj zemlji, saopćio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Prema njegovim riječima, ova osoba, za koju se vjeruje da je bliska ISIL-u, deportovana je i više neće moći ući u našu zemlju.

Terorizam ne miruje, produbljuje svoje djelovanje i mijenja načine rada, tako da postaje sve veća opasnost u svijetu i EU, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić povodom posljednjih napada u Barceloni i Marseilleu.

– Mi u BiH smo u posljednjih nekoliko godina poduzeli mnogo radnji kako bi se eliminisalo sve ono što može predstavljati opasnost od terorizma. Najviše radimo na prevenciji, kako bismo što više eliminisali opasnosti od mogućeg terorizma. Mislim da smo postigli dobre rezultate, iako, kao niko u Evropi, ne možemo reći da smo apsolutno eliminisali ovu opasnost – poručio je Mektić.

Suština borbe protiv terorizma je postala da što prije dođete do informacije kako biste preduprijedili moguće napade, dodao je ministar sigurnosti.

Zbog postojanja radikalizma u BiH, prema njegovm riječima, u BiH je potrebno raditi na projektima deradiklizacije i resocijalizacije, kako bi se mladim osobama objasnile opasnosti i štete od radikalizacije.

Najavio je da će BiH od EU-a dobiti pomoć u iznosu od 18 miliona eura, koji će biti iskorišteni za borbu protiv terorizma.

Ni ovo obraćanje javnosti Mektić nije propustio da se osvrne na rad Tužilaštva BiH. Ovu pravosudnu instituciju, a posebno njen menažment, predvođen v.d. glavnom tužiteljicom Gordnom Tadić, okarakterisao je kao nesposbne da se bore protiv kriminala i korupcije i za uspostavu pravne države.

– Umjesto toga oni fabrikuju prijav i predmete protiv mene, a do sada je formirano sedam predmeta protiv Dragana Mektića, kako bi me diskreditovali, jer otvoreno govorim da ne rade svoj posao – istakao je Mektić.

Posebno se osvrnuo na status na društvenoj mreži Facebook, iza kojeg stoji izvjsni Josip Šimić, a koji na vulgaran način dovodi u vezu ministra Mekića i glavnu tužiteljicu KS Dalidu Burzić.

– Pozivam Tužilaštvo a jano ojasni šta Šimić svaki drugi dan radi u Tužilaštvu. Od nekih ljudi iz državnog pravosuđa sam dobio informaciju da je on redovan gost u Tužilaštvu. Preko njega se prav anonimne prijave protiv mene, a do tog zaključka sam došao jer je jedan njegov tekst, objavljen na pojedinim portalim, identičan anonimnoj prijavi protiv mene. Ranije nisam znao o kome se radi pa sam se raspitao. Radi se o osobi kojoj je na Kliničkom centru Univerzitet u Sarajvu dijagnosticirana dijagnoza “sumanuti poremećaj paranoje”, a u otpusnom pismu je navedeno da je samoinicijativno napustio kliniku. Ta je osoba opana po okolinu i potrebna mu je pomoć. Neka Gordana Tadić kaže šta takva osoba radi u Tužlaštvu – naglasio je Mektić.

Policija u BiH uhapsila potencijalnog teroristu…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net