Recent Posts

Vraća se sjaj jedinoj carskoj džamiji u Sandžaku

Vraća se sjaj jedinoj carskoj džamiji u Sandžaku

SJENICA– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa- Kultura” 22. 08. 2017. 06: 02 Vraća se sjaj jedinoj carskoj džamiji u Sandžaku… Turska agencija za razvoj i saradnju (TIKA) realizira projekat obnove i restauracije sjeničke Sultan Valide džamije. Taj kulturno-historijski spomenik, pored originalnog izgleda, treba da dobije i trijem s kamenim stubovima i šadrvan.

Ovo je jedina sačuvana carska džamija u Srbiji i Sandžaku, neće biti samo prostor za molitvu, već će, kao jedan od simbola Sjenice i regije Sandžak, biti otvorena za sve posjetioce, i predstavljati kulturnu i turističku atrakciju.

Sama, rRestauracija sjeničke Sultan Valide džamije je značajna ne samo za Sjenicu, Sandžak već i Zapadni Balkan, njeni potencijali su višestruki, ocjenjuju sagovornici za medije…

Koordinator Turske agencije za razvoj i saradnju (TIKA) u Beogradu, Mehmet Bayrak kaže da je Valide Sultan džamija jedna od najvažnijih kulturno- historijskih spomenika na području Sandžaka i zbog toga što je majka osmanskkog sultana Abdulaziza, Valide Pertevnihal, 1870. godine izgradila tu džamiju, ona ima veliku vrijednost i važnost.

Kako bi se ova džamija zaštitila i očuvala, TIKA je ove godine započela realizaciju projekta restauracije sjeničke džamije Sultan Valide.

Džamija je do sada pretrpjela značajna oštećenja i promjene. Tokom Prvog svjetskog rata, 1917. godine, austro-ugarska vojska je skinula olovni lim s kubeta (kupole džamje) kako bi ga koristila za proizvodnju municije. Džamija je zatim bila prekrivena ćeremidon, a kasnije bakarnim limom.

“Da bi džamiju vratili u orginalno stanje, kube džamije će biti ponovo obloženo olovnim limom. Također, kako bi budućim generacijama ostavili džamiju na korištenje, obnovićemo i kubad džamije koja su u osnovi dosad imala drvenu konstrukciju. Tokom obnove i restauracije izgradićemo i šadrvan džamije koji je uništen tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu i samim tim uljepšati njen izgled”, rekao je Bayrak u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Sedamdesetih godina na džamiji je urađena spoljašnja fasada malterom, ali je orginalno, kao fasadu, imala kamen. Prema projektu TIKA-e, spoljašnjost džamije biće od kamena i potpuna restauracija biće završena i otvorena za vjernike i posjetioce u ljeto naredne godine.

“Džamija će u potpunosti postati simbol regije, kao jedina ‘Selatin džamija’ (džamija koju su gradili sultani). Iz tih razloga, kao TIKA smo započeli restauraciju ove džamije”, istakao je predstavnik Turske agnecije za razvoj i saradnju (TIKA) u Srbiji, Mehmet Bayrak.

Arheolog i pomoćnik predsjednika Općine Sjenica, Mustafa Baltić,  ističe da obnova i restauracija Sultan Valide džamije kao kulturno- historijskog objekta značajna je ne samo u kulturuloškom i vjerskom, već i u turističkom smislu.

“U kulturološkom smislu ona je značajna po tome što je jedina carska džamija, što se u estetsko-arhitektonskom smislu ne uklapa u 19. stoljeće, što ima najveću kupolu bez stubova na Balkanu. Značajna je što na jedan tradicionalan način odražava tradicionalni islam na ovim prostorima i predstavlja osmanski islam koji je ovdje vijekovima prisutan”, smatra Baltić.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net