Recent Posts

Ukusan i zdrav doručak za 5 minuta

Ukusan i zdrav doručak za 5 minuta

Sarajevo- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Recepti” 19. 08. 2017. 10: 52 Ukusan i zdrav doručak za 5 minuta… Više nema izgovora. Zdrav doručak može biti gotov za tili čas, uz prave ideje! Evo nekoliko predloga koje morate probati!

Tokom jutra smo zauzete, žurimo i tako doručak pada nisko na našoj listi prioriteta. Mora li da bude tako?

Za zdrav doručak je potrebno samo nekoliko minuta i tih nekoliko minuta će zaista promeniti tok vašeg dana. Ako nemate vremena da jedete pre izlaska iz kuće, ima puno ideja za zdrav doručak koji može da se  pojede na poslu ili čak na putu za posao i koje ćemo ovde da vam predstavimo.

Istraživanja pokazuju da su oni koji doručkuju mršaviji od onih koji to ne čine. Kada se hrana sa proteinima i vlaknima jede ujutro, apetit se drži pod kontrolom tokom cjelog dana. Ako preskočimo doručak, veća je vjerovatnoća da ćemo da posegnemo za slatkišima i masnim grickalicama već sredinom jutra ili da će obroci u toku dana da budu veoma kalorični i neumjereni.

Naravno, to što doručkujete, ne garantuje vam i da ćete da mršavite. Doručkovanjem se izbjegava prejedanje tokom dana, sa više manjih i redovnih obroka dnevno ubrzava se metabolizam i na taj način se sprečava gojenje. Jer, kada se ne doručkuje, organizam čuva energiju i hranljive materije, pravi rezerve umjesto da sagoreva kalorije i remeti tj. usporava metabolizam. To znači da ako ste na dijeti, preskakanje obroka, posebno doručka, neće vam pomoći.

Do skoro odbacivana kao loša namirnica zbog visokog holesterola, jaja su sada ponovo prihvaćena kao zdrav izvor proteina i hranljivih sastojaka, poput vitamina D, B12, kalcijuma.

Istraživanja su pokazala da holesterol u našoj ishrani ima manje uticaja na nivo holesterola u krvi nego što se mislilo. Zbog velike količine proteina, jaja su odlična za ishranu, posebno za doručak, a po nutricionistima i jedna od najhranljivijih namirnica.

Kada se uz sve ovo doda i njihova lahka priprema, jasno je zbog čega su i mnogima omiljena hrana, posebno mladima.

Ideje za doručak sa jajima ne manjkaju, jer jaja mogu da se pripremaju na nekoliko načina. Najzdravija su svakako kuhana. Mogu da se kombinuju sa raznim namirnicama, pa se za doručak često sreću i u sendvičima, salatama, uz povrće, voće ili jogurt, kao glavna namirnica ili dodatak drugim.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net