Recent Posts

BRAVO: Za BIH i bolesnog selektora deklasirali Jermeniju

BRAVO: Za BIH i bolesnog selektora deklasirali Jermeniju

JEREVAN- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Sport- Košarka” subota 19. 10. 2016- 20: 55- Za BIH i bolesnog selektora deklasirali Jermeniju… Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je važnu pobjedu u posljednjem kolu pretkvalifikacija za SP na gostovanju kod Jwrmenije rezultatom 83: 66 kojom je sebi trasirala put u kvalifikacija za Mundobasket…

Najbolji bh. košarkaši su nešto bolje otvorili utakmicu zahvaljujući dobroj igri Obrada Tomića, ali su se Armenci zahvaljujući Ryanu Boatrightu ubrzo vratili u meču i prvu četvrtu s 25:24 riješili u svoju koristi.

Domaću selekciju je u igri, osim sjajnog naturalizovanog Amerikanca, držao i dobar ofanzivni skok. No, bh. selekcija je držala priključak, a na poluvrijeme su košarkaški Zmajevi uspjeli otići s prednošću od tri poena.

Treću četvrtinu nismo mogli bolje otvoriti. Kapiten Vrabac je pogodio tricu u posljednjoj skeundi našeg prvog napada u drugom poluvremenu, a potom su uslijedile i dvije trice Džanana Muse za veliku seriju od 13:0.

Ipak, prednost koju smo pravili dobrim potezima u napadu prosipali smo pod vlastitim košem gdje nismo uspjeli iskontrolisati ofanzivni skok Jermenije, koja je u nekoliko navrata imala čak i četvrti napad.

Iako smo tokom cijele treće četvrtine non-stop imali prednost, u finalnu i odlučujuću dionicu uspjeli smo opet unijeti samo tri poena prednosti. Nakon dvije minute igre uspjeli smo tu prednost povećati na sedam poena.

Markus Lončar nije bio posebno primjetan tokom prve tri četvrtine. Naviše je na centarskoj poziciji “vukao” Tomić, ali je onda kada je najviše trebalo proradio centar Cedevite.

Odlično su naši momci nastavili igrati i u posljednjoj četvrtini, a nepunih šest minuta prije kraja imali smo 14 poena prednosti do koji smo stigli zahvaljujući luđačkom i hrabrom šutu mladog Muse, a potom i odličnim reakcijama Tomića.

Jermenija u prvih pet minuta četvrte četvrtine nije postigla poene. Potom je Adi Zahiragić pogodio tricu zahvaljujući kjoj smo otišli na “plus 17”.

Ono što se pred posljednju četvrtinu činila kao gustra utakmica na kraju se pretvorilo u zasluženu pobjedu reprezentacije BiH i katastrofu Jermenije. O kakvoj katastrofi se radi dovoljno govori podatak da su domaćini tek nakon osam minuta igre postigli prve poene u finalnoj dionici.

Na kraju su naš nacionalni tim slavio sasvim zasluženu pobjedu rezultatom 83:66.

Prvo ime naše reprezentacija večeras je bio Džanan Musa sa 21 poenom. Odlični su bili i Obrad Tomić sa 16 i Edin Atić sa 15 poena, dok je kapiten Adin Vrabac ubacio 12 poena.

Najefikasniji igrač na utakmici bio je Ryan Boatright sa 22 poena.

Borba, angažman i hrabrost, poput ove koju je večeras prikazala reprezentacija koja u prosjeku ima 21 godinu, i koju je zbog bolesti selektora predvodio njegov pomoćnih, jasan je pokazatelj da ova selekcija ima perspektivu, a Bosna i Hercegovina veliku košarkašku budućnost.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net