Recent Posts

Bosanka žena vozač, vozi kamion težak 7,5 tona

Bosanka žena vozač, vozi kamion težak 7,5 tona

PRIJEDOR- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin- Zanimljivosti” subota 19. 08. 2016- 11:55- Bosanka žena vozač, vozi kamion težak 7,5 tona… Dvadesettrogodišnja djevojka iz Prijedora, Ranka Damjanović, odavno vozi automobil, a prije tri mjeseca je počela voziti kamion od 7,5 tona.

Sama kaže, i na ovaj način razbija predrasude o ženama vozačima, a s druge strane uživa za volanom kamiona. U planu joj je položiti i kategoriju za šlepera s prikolicom, te jednog dana postati instruktorica. Mašta o motorima, međutim roditelji joj ne odobravaju vožnju dvotočkašem. Ipak, od te želje neće odustati i čim se zaposli počet će štedjeti za kupovinu motora.

Ona je student završne godine studija drumskog saobraćaja i transporta, pa je na neki način ljubav prema vožnji, a posebno prema kamionima spojila i s odabirom budućeg zanimanja.

Mlada Prijedorčanka priznaje da ljubav prema teretnim vozilima gaji još od djetinjstva, te da se zbog toga razlikovala od svojih vršnjakinja.

– Prije mjesec dana sam položila za vozača teretnog vozila i zaista je to za mene prelijep osjećaj. Planirala sam i ranije, ali nisam imala dovoljno godina i eto čim sam napunila 22 godine ostvarila sam tu želju. Iduće godine planiram položiti C i CE, a to su kategorije za šlepere i šlepere s prikolicom. Od malena volim kamione. Nikad se nisam igrala s barbikama i lutkama, kao druge djevojčice. Moje najdraže igračke su uvijek bili kamioni i motori. Položila sam i za motor, ali mi se mama protivi kupovini motora – kaže Ranka.

Kaže da je poseban osjećaj kada sjedne za volan kamiona.

– U kamionskoj kabini je sve ljepše, preglednije, prostranije. Poseban je to osjećaj za mene. Mada nisam pretjerano visoka, pa moram pomicati siceve skroz do kraja da bih mogla dohvatiti volan – kaže u šali Ranka.

Njen otac i stric takođe voze kamion, a Ranka se često može vidjeti kako porodičnim kamionom vozi po prijedorskim ulicama.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net