Recent Posts

ŽENSKI ŠER

ŽENSKI ŠER

U nas u familiji nije upamćeno da je neko osto neoženjen ili neka neudata, nedo Bog, sem amidže Arifa. Duša mu bilo, tamburicu, jal saz u ruke i po čitav dan kucat i uveseljavat mahalu svirkom, a znao je i zapjevat. I dan danile se pitam, ne kako je proživio život bez žene, imo je on tamburicu i saz, biva, imo je ušta udarat, već kako je izdržo i preživio pitanja, kad ćeš se ženit i navaljivanje rodbine da se i on ženi. Uvijek smiren i razborit, kad bi ga ko upitaj odgovorio bi ovako:

Ženio bi se ja al me strah, čuo sam jenu hićaju o ženama pa me plaho pripalo, efendisi benum. I onda bi počeo pričati kao da se brani i opravdava. Jenom bi reci vako, drugi put onako, a nekad bi znao čitave priče ispričat protiv žena i ženidbe.

Kakvu si to hićaju čuo amidža pa te tolko pripala?

Čuo sam da žene piju krv muškarcima na ham pamuka, onako polajnak, dok mu ne dohaka i dok ga posve ne dokusuri, i kad poslije pogledaš hudog čojka od njeg samo osto ćulah i firale. Čojka niđi.

Od svih njegovih priča o ženskom šeru upamtio sam ovu, a sve su isto počinjale i isto završavale, kucanjem u tamburicu ili saz pa je to davalo neku posebnu kokiju ovim njegovim pričama:

Birvaktile se oženio jedan seljak i veli ti on ženi vako, ženo, najgori je šejtanski šer i moramo se dobro čuvat, a žena mu bila plaho hašarijasta pa mu odgovori: Gori ti je ženski šer, mužu moj, od šejtanskog.

Jok on, najgori je šejtanski. Neda on rijet, a ne da ni ona, plaho bila svojeglava, pa mu veli: E vidjećeš ti mužiću šta može ženski šer od čojka napravit.

Bome je dobro vidio šta je ženski šer i pokajo se što se ikad oženio, a pošto je priča poduža. vi ćete je, ako Bog da , ko i sve ostale čitati na miru i polajnak u Hadžibegovoj trećoj.

Autor: Uzeir Hadžibeg/Kemal Čopra

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net