Recent Posts

NASA UPOZORAVA: Ovo bi nas moglo izbrisati sa Zemlje

NASA UPOZORAVA: Ovo bi nas moglo izbrisati sa Zemlje

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin-Globus- Zanimljivosti” 18. 08. 2017. 11 : 52- NASA UPOZORAVA: Ovo bi nas moglo izbrisati sa Zemlje… BBC je objavio upozorenje NASA-inih istraživača o jednoj od najvećih prijetnji koja bi mogla izbrisati čovječanstvo s lica Zemlje…

Provjereno je da, ispod Nacionalnog parka Yellowstone u SAD-u nalazi se ogromni vulkan koji predstavlja jednu od najvećih prirodnih prijetnji čovječanstvu, a mogao bi se pretvoriti u supervulkan.

– Bio sam član NASA-inog savjetodavnog vijeća za planetarnu odbranu koje je proučavalo načine za odbranu Zemlje od mogućih udara asteroida i kometa. Došao sam do zaključka da je prijetnja supervulkana znatno veća od opasnosti od udara asteroida ili kometa – izjavio je naučnik Brian Wilcox.

Trenutno je poznato da se na Zemlji nalazi oko 20 supervulkana, a do erupcija dolazi u prosjeku jednom svakih 100.000 godina. Jedna od najvećih prijetnji za čovječanstvo, do koje erupcije mogu dovesti je glad. U 2012. godini UN je procijenio da bi, zbog duge vulkanske zime, koja bi nastala nakon erupcije, zalihe hrane za čovječanstvo potrajale samo 74 dana.

NASA-ini naučnici zaključili su da mogu spriječiti erupciju supervulkana tako da ga ohlade. Vulkan veličine onog u Yellowstoneu zapravo je divovski generator topline, a trenutno otpušta 60 do 70 posto te topline u atmosferu. Ostatak se nakuplja ispod površine u magmi. Kada nakupljena toplina dođe do određenog nivoa, erupcija će biti neizbježna.

NASA procjenjuje da je potrebno povećati ispuštanje topline iz unutrašnjosti Yellowstonea za 35 posto kako ne bi došlo do “supererupcije”.

Naučnici vjeruju da je najbolji način bušiti do 10 kilometara u dubinu vulkana i svakodnevno polako otpuštati toplinu iz njega.

RT je krajem juna objavio vijest o stotinama potresa na području Yellowstonea, zbog čega je u javnosti zavladao strah od potencijalne katastrofe. Međutim, Jacob Lowensterd iz USGS-a je izjavio: “Čak i ako uskoro dođe do erupcije, najvjerovatnije se neće raditi o “supererupciji” s katastrofalnim posljedicama”…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net