Recent Posts

ALARM: Toplotni val na odlasku, spremite se za grmljavinu, stižu oluje

ALARM: Toplotni val na odlasku, spremite se za grmljavinu, stižu oluje

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 16. 08. 2017. 00: 22- ALARM: Toplotni val na odlasku, spremite se za grmljavinu, stižu oluje… U subotu diljem Balkana znatna promjena vremena, ponovno jača u kopnenom području, gdje je velika vjerojatnost obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i nevrijeme s obilnim gradom…

Kiše i grmljavine, ponegdje i olujnog nevremena, bit će danas, te osobito u subotu, koja će diljem Balkana biti osjetno hladnija od dosadašnjeg dijela tjedna, te vjetrovitija. Na Jadranu uz često jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu. Vjetrovito će biti i u nedjelju, a početkom novoga tjedna mirnije i ponovno toplije, sve češće i vruće.
 
I dok će temperatura zraka u zapadnim krajevima danas biti niža nego jučer, u istočnim će još i biti većinom vrlo vruće, često i oko 38 °C, osobito u istočnoj Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će prevladavati jugoistočnjak.
 
Nestabilno će biti i na planini, i na sjevernom Jadranu. Kiša i grmljavina mogući su posvuda, ali će ponegdje vjerojatno izostati. Ne i pad temperature zraka, koja će poslijepodne biti većinom između 24 i 29 °C.
 
U Hercegovini sunčanije i toplije, te i dalje vruće, ali uglavnom manje nego jučer, uz najvišu temperaturu od 30 do 34 °C, pa neće biti rekordnih vrijednosti, kao jučer u Mostaru, od čak 39,4 °C. No, u unutrašnjosti vjerojatno još danas vrlo vruće, srećom, ne i rekordno, kao što je primjerice jučer bilo u Kninu, uz čak 42,3 °C – 3. najvišu temperaturu zraka ikada izmjerenu na meteorološkim postajama FBIHMZ-a –  ali nestabilno, uz mogućnost pljuskova i grmljavine.

Još jedan vruć, pa i vrlo vruć dan bit će i na jugu Balkana, gdje će biti sunčano, prijepodne većinom i vedro, uz temperaturu zraka već ujutro blizu 30 °C.

U nastavku diljem BiH znatna promjena vremena, ponovno jača u kopnenom području, gdje je velika vjerojatnost obilnijih pljuskova praćenih grmljavinom, a moguće je i nevrijeme s gradom. Poslijepodnevna temperatura u subotu će biti i za desetak stupnjeva niža nego danas, a dodatnom osjećaju svježine pridonosit će i povremeno umjeren, negdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu često jaka, na udare i olujna bura i tramontana. Od srijede ponovno sunčanije, a početkom novoga tjedna, uz slabljenje vjetra i toplije, sve češće i vruće, osobito u unutrašnjosti Dalmacije te na srednjem i južnom Jadranu, gdje će već u nedjelju biti pretežno sunčano. Na sjeveru Jadrana oblačnije, ali bez kiše. Ona će vjerojatno ponegdje izostati i u najoblačniju i najnestabilniju subotu. Na žalost, teško je reći gdje, kao i prognozirati pojavu neverina i pijavica. No, mogućnost postoji- na sjevernom Jadranu već danas, a u subotu posvuda…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net