Recent Posts

SARAJEVO: Oliveru Stoneu, uručeno “Počasno srce Sarajeva”

SARAJEVO: Oliveru Stoneu, uručeno “Počasno srce Sarajeva”

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Magazin- Kultura” 14. 08. 2017. 00: 02-SARAJEVO: Oliveru Stoneu, uručeno “Počasno srce Sarajeva”… Višestrukom oskarovcu, američkom filmskom režiseru Oliveru Stoneu uručena je nagrada “Počasno srce Sarajeva” koju Sarajevo Film Festival dodjeljuje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Nagradu je uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra pred publikom u Ljetnom kinu Metalac, u kojem će publika večeras imati priliku da pogleda film “Pravo vrijeme” u okviru programa SFF-a.

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da sam u Sarajevu i što ću primiti nagradu ‘Srce Sarajeva’ jer znam da je Sarajevo grad koji ima srce”, rekao je Stone na svečanoj dodjeli nagrade.

Podsjetio na svoju posjetu Sarajevu 2000-ih godina i uz ostalo, poručio kako je dužnost svih koji se sjećaju rata da nastavite govoriti o njemu sljedećim generacijama kako bi spriječili da se bilo šta takvo ponovi.

“Bio sam ovdje 2000. godine nakon rata, čuo sam dosta priča. To je tragično. Povratak u Sarajevo ovih 15-16 godina kasnije i to što se ovaj grad vratio u život, izuzetno me čini sretnim. U isto vrijeme, oni koji su dovoljno stari da se sjećaju rata i šta rat može učiniti, vi koji poznajete rat, dužnost je vaša da se sjetite šta rat može učiniti”, rekao je Stone.

Spomenuo je i političku situaciju u SAD-u kazavši da je njegova zemlja izgubila balans te je ukazao na ponašanje i izjave američkog predsjednika.

Pozvao je sve prisutne da pogledaju njegovo najnovije ostvarenje, četvrosatni razgovor sa Vladimirom Putinom, jer kako je kazao, ruski predsjednik nas podsjeća koliko je zapravo opasna situacija u svijetu.

Oliver Stone je danas iza podneva avionom doputovao u Sarajevo, gdje ga je dočekala ekipa 23. SFF-a. Večeras je prije svečane dodjele nagrade prošetao crvenim tepihom SFF-a gdje je izdvojio vrijeme za intervjue i susret sa brojnim obožavateljima i građanima koji su ga došli vidjeti uživo.

U okviru programa Posvećeno na SFF-u bit će prikazani Stoneovi filmovi: “Intervju sa Putinom”, “Snowden”, “Vod smrti/Platoon” i “Rođeni ubojice”, a sam reditelj će održati Masterclass – predavanje u Kinu Meeting Point.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net