Recent Posts

PREHLADA ILI GRIP: Razlike i kako ih liječiti

PREHLADA ILI GRIP: Razlike i kako ih liječiti

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Magazin- Zabava” 12. 08. 2017. 09: 52- PREHLADA ILI GRIP: Razlike i kako ih liječiti… Znate onaj period kada vam je nos zapušen i grebe vas grlo, ali niste sigurni da li imate prehladu ili grip? Evo kako da razlikujete ova dva stanja.
 
Početak svake prehlade ili gripa jednako je zamoran za svakog od nas. Grlo počinje da vas grebe, nos da curi ili da se zapušava, a ni glavobolja nije rjetka pojava. Ipak, da biste započeli terapiju, morate najpre da znate sa čime imate posla.
 
Izazivaju ih virusi koji napadaju respiratorne organe i početni simptomi su im gotovo identični. Upravo zbog ovoga je teško razlikovati ih, do te mjere da čak i ljekari često moraju da odrade brzi bris grla kako bi zapravo znali o čemu se radi…
 
Ipak, ma koliko bili slični, oni nisu jedno te isto, niti jedno izaziva drugo. Naprotiv, uprkos sličnostima, grip je daleko ozbiljnije stanje od prehlade jer može izazvati komplikacije koje mogu biti kobne po organizam, što sa prehladom nije slučaj.
 
Za početak, treba znati šta je zapravo prehlada, a šta grip, pre nego što pređemo na to kako razlikovati njihove simptome.
 
Prehlada je infekcija disajnih organa koja nastaje usled virusa. Ona zahvata samo takozvane gornje disajne puteve, što znači da su pluća‒ najbitniji respiratorni organ‒ u ovom slučaju bezbjedna…
 
Što se tiče gripa, on se takođe definiše kao bolest gornjih disajnih puteva koju izazivaju virusi, ovog puta drugačiji od onih koji izazivaju prehladu. Međutim, ono po čemu se razlikuje od prehlade jeste njegov uticaj na kompletan respiratorni sistem, ali i organizam.
 
Grip može izazvati različite komplikacije koje mogu ozbiljno ugroziti nečije zdravstveno stanje, pa i dovesti do smrti. Za početak, najčešća komplikacija izazvana gripom jeste zapaljenje pluća, koje, usled neočekivanih mutacija gripa, može često biti fatalno.
 
Za razliku od prehlade, za grip važi da je sezonsko oboljenje, i najčešće se javlja zimi, odnosno u periodu od jeseni do proleća.
 
Prvi simptom koji će se javiti i u jednom i u drugom slučaju jeste bol ili grebanje u grlu. Nakon bola u grlu, javiće se različiti simptomi koji ne moraju biti isključivo vezani za prehladu ili grip, ali su češći u jednom slučaju, nego u drugom.
 
Ono što će vam ukazati na prehladu jesu simptomi koji se javljaju polako, jer prehladi treba par dana da „zaživi‟ u organizmu. Obratite pažnju na sledeće simptome:
 
bol u grlu, grebanje…
zapušen nos i vodeni sekret koji u roku od par dana postaje gušći i menja boju u zeleno…
kašalj, najčešće produktivni…
Svi ovi smptomi u slučaju prehlade su blagi i ne bi trebalo da vam zadaju naročite probleme, posebno zbog toga što slabe nakon prva 2-3 dana. U nekim slučajevima može se javiti i malaksalost, blago povišena temperatura, glavobolja ili bolovi u drugim delovima tela, najčešće u mišićima…
 
Prehlada i njeni simptomi obično ne traju duže od nedelju dana…
 
Grip ima praktično sve simptome prehlade, s tim što su u njegovom slučaju simptomi daleko jači i izraženiji. Tako će se, i kod gripa, javiti problem sa bolovima u grlu, zapušenim nosem koji curi i kašljem. No, za razliku od prehlade, bolovi su izraženiji, a kašalj najčešće suv (oblik koji se teže leči od produktivnog).
 
Dodatni simptomi koji će vam pomoći da prepoznate da se radi o gripu su:
 
znatno povišena temperatura praćena groznicom…
ozbiljnije glavobolje, kao i bolovi u mišićima i telu generalno…
umor i malaksalost…
pojačano znojenje…
mučnina i povraćanje…
dijareja (samo kod određenih virusa gripa)…

I prehlada i grip bolesti su koje se leče relativno lako, ali je neophodno djelovati brzo i adekvatno. Ipak, i u ovom aspektu postoje sličnosti i razlike između ova dva oboljenja…

Na kraju, izbjegavajte da budete u društvu ljudi koji su zaraženi prehladom ili gripom. Iako je nemoguće (a pritom je i štetno) potpuno se izolovati od virusa, poželjno je da ne dolazite u bliski kontakt sa ljudima koji pate od obih bolesti. Kako je vrijeme zaraznosti različito kod prehlade i gripa, ali i kod svakog ponaosob, valjalo bi da se klonite pacijenata dok potpuno ne ozdrave…

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net