“Lucifer“ i dalje drži Evropu i Balkan pod crvenim meteoalarmom - iBalkan.net ::: Vaše pravo! Vaš portal | iBalkan.net ::: Vaše pravo! Vaš portal
//rs.search.etargetnet.com/generic/uni.php?g=ref:75676,area:728x90

“Lucifer“ i dalje drži Evropu i Balkan pod crvenim meteoalarmom

U BiH će danas preovladavati sunčano i vruće. Tokom poslijepodneva ponegdje u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne je moguć pljusak kiše praćen grmljavinom.

“Lucifer“ i dalje drži Evropu i Balkan pod crvenim meteoalarmom

RIM, PARIZ, MADRID– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Evropa” 06. Avgust- 08: 54… “Lucifer“ i dalje drži Evropu i Balkan pod crvenim meteoalarmom,,, Ekstremne vrućine u Italiji, dijelovima Francuske i Španije i na Balkanu, dovele su do desetaka požara, oštećenih usjeva i povećanja potrošenje energije i vode…

Nije doživljen je neumoljivi toplotni val, nazvan “Lucifer“, koji je ove sedmice zahvatio dijelove Evrope držao je nekoliko dana rekordno visoke temperature, uzrokujući barem dva smrtna slučaja i natjerao vlasti na izdavanje upozorenja zbog velikih vrućina.

Ekstremne vrućine u Italiji, dijelovima Francuske i Španije i na Balkanu, dovele su do desetaka požara, oštećenih usjeva i povećanja potrošnje energije i vode. Vlasti su u nekim područjima izdale saobraćajna ograničenja i zabranile rad na otvorenom tokom najtoplijih dijelova dana, kada su temperature dostizale i 40 stepeni Celzijusa.

Svakako treba navesti i da je Meteorološki zavod Španije u subotu objavio hitno upozorenje zbog visokih temperatura za 31 od 50 provincija. Vlasti u drugim zemljama pozivaju ljude da ostanu u zatvorenom prostoru i bez prijeke potrebe ne izlaze vani, te da piju puno vode.

U BiH će danas preovladavati sunčano i vruće. Tokom poslijepodneva ponegdje u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne je moguć pljusak kiše praćen grmljavinom. Vjetar, slab do umjeren, u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Dnevne temperature od 33 do 39, na jugu i sjeveru do 42 stepeni Celzijusa, kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Slično vrijeme očekuje se i u ponedjeljak, dok se blaže osvježenje predviđa za ponedjeljak, kada bi se jutarnje temperature trebale kretati od 15 do 20, na jugu od 22 do 26, a dnevne od 23 do 29, na jugu od 32 do 38 stepeni Celzijusa…

http://iBalkan.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *