Recent Posts

Pješčani tornado “pijavica” u Vitkoviću

Pješčani tornado i “pijavica”  u Vitkoviću

Goražde, Vitković- objavljeno u kategoriji “Vijesti- Magazin- Region- Zanimljivo” 06. Avgust- 09: 54… Goražde: Pješčani tornadoi “pijavica” u Vitkovićima… Građani Goražda iznenađeni: Mali pješčani tornado u Vitkoviću…

Takozvane pijavice nalikuju na mali tornado, ali nemaju ni približnu moć “pravim” tornadima pa uglavnom ne pričinjavaju materijalnu štetu.

U BiH nema odgovarajuće oprema koja može predvidjeti ozbiljne elementarne nepogode, među kojima su i tornada…

U našim krajevima zračne “pijavice” formiraju se najčešće u blizini mora i rijeka, pa se najčešće i dešavaju na jadranskoj obali.

Ipak, u petak se jedna pješčana “pijavica” formirala kod Goražda, a kojoj je pogodovala i visoka temperatura i vedro nebo, što je svakako slučaj širom BiH posljednjih dana. Upravo je pojava poput malog tornada posljedica naglog podizanja vrelog zraka prema hladnijem zraku u visini.

Najčešće su slabog intenziteta, kratkog trajanja, a mogu dostići visinu i do 100 metara…

I dok pojedini stručnjaci upozoravaju da je nesumnjivo riječ o manjem tornadu, u narodu poznatijem kao pijavica, koji će u sljedećem razdoblju biti sve češći, drugi odbacuju bilo kakvu mogućnost pojave ove vremenske nepogode na našem području. Međutim, pustoš i velika materijalna šteta pokazuju da se u BiH ovakve ekstremne klimatske pojave ne mogu predvidjeti, a samim tim ni spriječiti. O mogućoj pojavi tornada manjeg intenziteta na našem području ne tako davno upozoravao je Fokus, ali su nadležni u Hidrometeorološkom zavodu RS-a to ocijenili bespotrebnim sijanjem straha među ljudima.

Snaga vjetra u slučaju tornada može se izmjeriti jedino izravno unutar samog vrtloga, što mi nismo u mogućnosti, jer nemamo potrebnu opremu. Naše hidrometeorološke stanice su male i ne mogu da zabilježe ni jači vjetar, a kamoli vjetar koji je karakterističan za tornada- riječi, dežurnog meteorologa u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, u BiH…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net