Recent Posts

Tropski talas donosi temperaturu do 41 stepeni

Tropski talas donosi temperaturu do 41 stepen

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 03. 08. 2017. 08: 32-Tropski talas donosi temperaturu do 41 stepen… U BiH će i dalje biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom u većini mjesta od 35 do 39 stepeni, za vikend ponegdje i oko 41 stepen C.

U Bosni i Hercegovini će danas biti sunčano i veoma toplo vrijeme, s temperaturom do 39 stepeni, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Za period do 07.08.2017. Svježije vrijeme sa kišom i pljuskovima, očekuje nas do kraja ove radne sedmice. Padavine će biti pretežno pljuskovitog karaktera. Temperatura zraka bit će znatno niža u odnosu na predhodni vikend na čitavom prostoru Bosne i Hercegovine. Minimalne temperature zraka tokom sedmice, kretat će se od 10 do 15 u Bosni, a na jugu zemlje i do 20 stepeni. Maksimalne temperature kretat će se između 19 i 25 a u Hercegovini do 30 stepeni. Prema trenutnim sinoptičkim kartama od subote (29.07.) očekuje se postepena stabilizacija vremenskih prilika i lagani rast temperature zraka. Stabilno i suho vrijeme zadržat će se do pred kraj prognoziranog perioda, kada bi moglo da dođe do novog naoblačenja praćeno kišom. Veće količine padavina očekuju se u sjevernim i centralnim područjima Temperature zraka u ovom periodu kretat će se od 27 do 34 stepena.

četvrtak, 03.08.2017.
Biometeorološke prilike su i dalje nepovoljne. Temperature zraka bit će veće za oko 7 do 10 stepeni od prosjeka. Akumuliranje toplote uslovit će manjak svježine i tokom noći. Ove okolnosti negativno će djelovati na većinu ljudi. Rizične grupe poput djece, hroničnih bolesnika i starijih osoba trebale bi maksimalno reducirati aktivnosti, naročito u periodu od 11 do 17 sati. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja.

Puhaće slab do umjeren vjetar. Najniža temperatura biće od 14 do 24 stepena, a najviša dnevna od 36 do 39 stepeni.

I u Sarajevu će danas biti sunčano i veoma toplo, uz slab vjetar. Najniža temperatura biće 24, a najviša dnevna 38 stepeni C.

Usled očekivane biometeorološke situacije svim hroničnim bolesnicima se savjetuje izuzetna opreznost. Najizraženije tegobe mogu osetiti osobe s kardiovaskularnim obolјenjima i osetlјivim nervnim sistemom.

Mogući su promenlјivo raspoloženje, smanjenje radne sposobnosti i glavobolјa. Primena adekvatne zaštite od UV zračenja i ograničenje fizičkih napora je preporuka svima.

I narednih dana sunčano i veoma toplo, narocito za vikend, sa najvišom temperaturom od 36 do 41 stepen.

Od nedelje uz ređu pojavu lokalnih pljuskova sa grmljavinom.

Zbog visokih dnevnih temperatura, savjetujemo da na duža putovanja krećete u ranim jutarnjim satima ili kasno poslijepodne, a ukoliko ipak putujete tokom dana, pravite češće pauze. Prije napuštanja vozila ugasite rashladne uređaje, kako bi se organizam na vrijeme navikao na vanjsku temperaturu vazduha.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net