Majka - iBalkan.net ::: Vaše pravo! Vaš portal | iBalkan.net ::: Vaše pravo! Vaš portal
//rs.search.etargetnet.com/generic/uni.php?g=ref:75676,area:728x90

Majka

Ovo je priča o jednoj tužnoj sudbini...Nikada majka ne bi trebala svoje čeljade kleti .

Majka

Nikada majka ne bi trebala svoje čeljade kleti .

U jednoj trošnoj kući živjela je ona, blijeda i krhka starica. Bila je nekako neobično drago biće. Njene priče nosile su neku prikrivenu tugu . Mi djeca smo često boravili na njenoj verandi, gurali smo se ko će da sjedi pored samog praga u njenoj blizini. Uvijek je imala neke poklončiće za nas. Od gurabija do krpeni lutkica, loptica. Tu smo staricu strašno volili. Volil smo njene priče o drekavcu što je plašio neposlušnu djecu. O vili što je spasila nedužnu čobanicu, ma volil smo svaku njenu kazanu riječ.

Danas kada su godine odnijele sve one priče, kada više niko i ne spominje njeno ime, danas iznenada moje misli ispuniše se tom divnom ženom, ženom čija je sudbina bila tako žalosna, tako bolno izjedena.

Njena sudbina ( iz usta u usta, tačna ili ne, na vama je da presudite)

Nikada majka ne treba da kune svoje čeljade, svoju krv, svoga evlada. Kletva je čudna rana. Rana što nosi nekakvu strašnu tajnu, tajnu koja ubija tamo gdje najviše boli.

Ali nije ona to znala ili nije htjela znati. Kada te dirne nekakva riječ gorka , onda baš neočekivano kažeš i ono što ne bi nikada poželio svoj duši, svome uzdahu. Sta su djeca majkama nego uzdah što vječno u srcu treperi.

Ovu dragu ženu što je meni kao nekakav pečat djetinjstva život nije pazio i mazio. Ja ne bih da ulazim u detalje, u vremenu u kome je živjela tako i tako , niko nije bio bogzna pažen i mažen.

Kažu:

Kada je bila jako mlada , muž joj iznenada umro. Ostala je sa malim sinom od tri godinice.

Hranila ga ,uzgajala ga, disala nad njim. Teško je bilo ali ona se nikada nije žalila. Nikada nije pogledala u druge muškarce, nije htjela očuha za sina.

Godine su prolazile. Došlo vrijeme da se sin ženi. Oženio se i kratko sa majkom u kućici ostao.

Naravno njegova supruga htjela je svoj dom graditi. Odselili se pod kiriju. Nije bilo lahko duši od žene što je ostala sama. Ali pomirila se sa sudbinom. Nadala se da će je obilaziti. Dani si prolazili njena vrsta se nisu otvarala. Tek od poznanika saznala je da je postala nena.

Spremila se ona ko’ svaka majka, od usta odvajala da ne bi obraz ukaljala. Pokucala na vrata sinu… Kucala i kucala a niko da otvori. Čekala i čekala kad iznenada sin bahnu na kapiji. Gledo majku tužno i drhtavim glasom rekao ” Šta ćeš tu mati ” niz njeno lice suze krenule teći, taman htjela da ga zagrli kada snaha na vratima se pojavi i dreknu. Gubi se odavde, nisi ovde poželjna. Dječiji plač iz sobe je dopirao … Pusti me da vidim unuka, pusti me da ga poljubim i odlazim.

Snaha je rafalnom paljbom govorila strašne riječi. Sin je stajao ukočen sve dok mu žena ne naredi da otjera majku. On stao pa se dvoumi ali eto učini nešto što usta ne bi trebala nikome izustiti. Odlazi , odlazi ne trebaš ovde više dolaziti.

Jeca majka ko’ malo dijete, jeca a sin i dalje isto govori, gurnu je snaha a i sin potpomože, osta duša draga na putu , gleda u oči svom čeljadu pa drhtavim glasom izusti. Eto rodio si sebi, ne dočekao da ga ženiš i da ti ovako on čini. Proklelo te mlijeko što te hrani njime …

Otišla je …

Nikada više se nije vračala. Godine su prolazile, živjela je u svojoj tišini i pričama koje je prenosila nama , djeci komšiluka. Prošlo je puno godina. Unuk se ženi, čula je. Spremali se svati sve se pokupovalo.  Datum određen. Krenuo unuk autom još neke sitnice da kupi.

I eto sudbine ranom kletve stignuto.Udari voz u auto, na mjestu mrtav unuk ostao.

Plače majka, plače otac. Bol se širio na sve strane. Plače i duša draga i samu sebe kune zbog kletve iz prošlosti. Neutješno u bolu velikome krenuo sin prema majci. U kućici je našao mrtvu. Stao i gleda kroz jecaj govori oprosti mi, oprosti. Sinoć mi je u snu sin bio i kazao da ti dođem…

Onda nijema tišina, niko i ne želi znati šta je bilo dalje…

Autor: Mirzeta Wöhrl 

http://ibalkan.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *