Recent Posts

Ambasadorica BiH, djeluje antibosanski

Ambasadorica BiH, djeluje antibosanski

OTAVA:– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Svijet- Magazin” 03. 08. 2017. 10: 32-Ambasadorica BiH, djeluje antibosanski… Kanadski Bošnjaci i njihove organizacije i zajednice posebnu pažnju poklanjaju političkoj, kulturnoj, akademskoj i nadasve ekonomskoj reintegraciji, jačanju i razvoju države BiH, odnosno jačanu i promovisanju bosanskohercegovačkih vrijednosti u kanadskom Kulturnom mozaiku…

U tom pravcu ostvarena je zavidna saradnja sa kanadskim političkim, kulturnim i akademskim institucijama i pojedincima.

– Otvaranje Ambasade BiH u Kanadi dočekali smo sa velikim očekivanjima. Sa još većim očekivanjima dočekana je ambasadorica Koviljka Špirić. Vjerovali smo da će nova ambasadorica za razliku od svojih prethodnika povezati Kanadu i BiH, zaštititi bosanskohercegovačke interese i promovisati bosanskohercegovačke vrijednosti. Međutim, sve je ostalo na očekivanjima i našoj zgranutošću prema onome što bi se moglo opisati kao- opstrukcija prema državi BiH i opstrukcija prema bošnjačkim organizacijama i zajednicama u Kanadi, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida, Kanada, i Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Ambasadorica, navode, nije predstavljala BiH, već političku opciju entiteta Republika Srpska.

– Ambasadorica nije dočekala visoku delegaciju Parlamentarne Skupštine BiH u Otavi, nije dostavila pismo zahvale Parlamentarne skupštine BiH Kanadskom parlamentu poslije usvajanja dvije rezolucije o genocidu u Srebrenici. Skoro je anulirala rad Kanadsko-bosanskohercegovačke parlamentarne grupe prijateljstva koja je formirana da osigura podršku Kanadskog parlamenta neophodnim političkim i ekonomskim reformama u BiH, unaprijedi saradnju Kanade i BiH, te saradnju parlamenta dviju zemalja i predstavi vrijednosti bosanskohercegovačke države i društva u kanadskom društvu i državi. Najavljeni sporazum o socijalnom osiguranju između Kanade i BiH nije usvojen, nikoga od najuspješnijih kanadskih Bošnjaka nije pozvala u ambasadu za vrijeme boravka ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnadka u Kanadi, nikada nije izvršila obećanje sa početka svoje diplomatske karijere u Kanadi o posjeti Bošnjacima u kanadskom gradu Hamiltonu i ono što nas posebno zabrinjava potpuno je degradirala i ponižavala bošnjačke organizacije, zajednice i pojedince u Kanadi koji su ostvarili zavidnu saradnju sa najvišim kanadskim organima. Ništa nije uradila od vitalnog interesa za državu BiH. Jer ambasada je bila njen vlastiti privatni posjed. Nikada nije čestitala bilo kakav državni praznik – navodi se u saopćenju.

Poslije priznavanja bosanskog jezika u Kanadi, upotrebe narodnog imena Bošnjak u kanadskim političkim i statističkim dokumentima, formiranja Kanadsko- bosanskohercegovačke parlamentarne grupa prijateljstva, Kanada jedna od rijetkih država u svijetu koja je sa dvije rezolucije politički priznala sudski utvrđene činjenice o genocidu u Srebrenici, dodaje se u saopćenju.

– Kanadska bošnjačka zajednica, čiji članovi su u većini preživjele žrtve genocida u BiH nosi gorke uspomene i duboke ožiljke na jedan sistem koji je proizveo osobu za ambasadora poput Koviljke Špirić. To je moralno i ljudski deklasirana osoba, ponosni čuvar rezultata agresije i genocida u BiH, koja je u vrijeme svetog muslimanskog praznika ramazana govorila: “Ja sam bog za one koji poste”, koja je zabranila upotrebu riječi genocid u Srebrenici na jedinom komadu bosanskohercegovačke zemlje u Kanadi, Ambasadi BiH, koja je organizovala posjetu Željke Cvijanović u Torontu u ime jačanja institucionalnih i ekonomskih veza entiteta Republike Srpske s Kanadom. To je direktno ugrožavanje integriteta, suvereniteta i nezavisnosti BiH. Niko osim ambasadorice iz Ambasade BiH u Otavi nije bio na tom sastanku. Radilo se o ilegalnoj aktivnosti Dodikovog advokata. Promovisati entitet Republika Srpska kao subjekt koji može razgovarati sa kanadskim zvaničnicima protivno je svim međunarodnim pravilima i opasno je antibosansko i antievropsko djelovanje koje ugrožava mir i stabilnost – saopćili su iz IGK i KBSA.

Navode da bolju zajedničku bosanskohercegovačku budućnost nije moguće graditi veličanjem vojske i policije entiteta Republike Srpske, jer su odgovorni za presuđeni genocid, a to su pokušavali Željka Cvijanović i Koviljka Špirić.

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net