Recent Posts

Bolje iza rešetaka nego kod kuće, obiju auto, da bi se vratili u zatvor

Robijašima bolje iza rešetaka nego kod kuće, obiju auto, da bi se vratili u zatvor

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Crna Hronika” 03. 08. 2017. 00: 32- Bolje iza rešetaka nego kod kuće, obiju auto, da bi se vratili u zatvor… Robijašima bolje iza rešetaka nego kod kuće, kako bi se vratili u zatvor… Zatvorenici koji odslužuju kaznu ili oni koji se nalaze u pritvoru, bilo privremeno ili na “duže staze”, u Kazneno- popravnom zavodu u Sarajevu imaju mnoge beneficije, koje neki od njih na slobodi na slobodi ne bi imali.

Mnogi bi kazali kako zatvor dođe kao hotelski smještaj, ali advokati i uposlenici sarajevskog Centralnog zatvora kažu kako osuđenici i pritvorenici tamo imaju samo ono što im je neophodno za normalan i život dostojan čovjeka, te da se ne radi ni o kakvom luksuzu.

Sarajevski advokat, kazao je za medije kako on nije imao slučajeva da njegov klijent traži da mu se u zatvor donesu stvari koje bi uljepšale njegov boravak tamo, jer oni uglavnom imaju sve što im treba.

– To vam je sve od slučaja do slučaja, ali ima i onih kojima je u zatvoru bolje nego kod kuće, gdje možda nema šta da jede. Ovako ima hranu, tamo stekne prijatelje, pa kad neko od njih dobije paket, dijele sve među sobom, od cigara pa nadalje te mu je bolje nego na slobodi– kazao je naš sagovornik.

Dodaje da je praksa Zavoda da se onom ko izrazi želju da radi na izdržavanju kazne nađe posao. Stimulacija za rad mu je zarada od koje na kraju može nešto i da uštedi.

-To je čisto da ne mora odmah čim izađe trčati u BBI da obije auto jer nema šta da jede. Međutim, ima i onih koji i to rade, jer im je bolje u zatvoru. Tu steknu prijateljstva i poznanstva, pa se vrate da se druže – kazao je advokat.

Zatvorenicima i pritvorenicima, dodaje jedan od advokata, kao i svakom normalnom građaninu treba omogućiti da se normalno psihički i fizički razvija. Kako nam je rekao, nema ništa sporno u tome što u zatvorima postoje teretane te im je omogućeno da vježbaju i treniraju.

– Nismo svi iste fizičke konstrukcije, zdravlja ili mogućnosti. Cijeneći standarde drugih ustanova vaspitnog karaktera u Evropu, to je sasvim normalno. Ko nije bio u zatvoru ili pritvoru i nije imao priliku da to doživi, ne zna kako je. Ne dao Bog nikome da mu se to desi… – kazao je na kraju naš sugovornik…

http://iBalkan.net

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net