Recent Posts

Napad roja stršljenova, umro nakon više uboda

Napad roja stršljenova, umro nakon više uboda

Istanbul– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Zanimljivosti” o2. 07. 2017. 13: 02 Napad roja stršljenova, umro nakon više uboda… napao ga roj stršljenova kod Doboja: Muškarac preminuo nakon više uboda po glavi i tijelu… Muškarac N. S. koji je jučer sjekao drva u Stanarima kod Doboja preminuo je nakon što ga je napao roj stršljenova…

Prema informacijama iz PU Doboj, policiji je oko 7.30 sati iz Doma zdravlja u Stanarima prijavljeno da su medininski radnici nakon poziva izašli na intervenciju, te su tokom vožnje prema lokaciji na koju su trebali stići, na lokalnom putu u mjestu Dragalovci u općini Stanari susreli automobil, kojim je P. T. prevozio N. S., zbog kojeg je stigao poziv u pomoć.

Ljekari su pokušali ukazati pomoć N. S., ali on nije davao znakove života.

Na osnovu prikupljenih informacija sa terena, ali i nakon što je ljekar mrtvozornik Doma zdravlja Stanari pregledao tijelo preminulog, utvrđeno je da je N. S. u mjestu Cvrtkovci sjekao stabla u šumi koja je u vlasništvu P. T.

Njega je u jednom trenutku napao roj stršljenova, koji su ga više puta uboli po glavi i tijelu, nakon čega je nesretni muškarac preminuo.

O svemu je obaviješten i dežurni tužilac dobojskog Okružnog tužilaštva.

Većina insekata koji žive u našem podneblju nemaju otrov koji bi neposredno pri ubodu ugrozio život čovjeka. Najčešći ubodi su od pčele, ose, stršljena i komarca, a na mjestu uboda se javlja samo otok i bol, a kasnije svrab. Međutim, ako u kratkom vremenu dođe do uboda većeg broja insekata (roj) mogu se pojaviti znaci trovanja sa oštećenjem nervnog sistema. U teškim slučajevima može doći i do smrti. Postoje osobe koje su alergične na otrov insekata i dovoljan je samo jedan ubod da dođe do burne reakcije.

Stršljen napada samo kada je ugrožen, i pri tom gubi žaoku i umire. Osa isto kao i pčela, bode samo u odbrani. Stršljen napada retko u samoodbrani, ili kada brani svoje gnezdo. Stršljen ima veću žaoku nego osa, i iz tog razloga i više boli…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net