Recent Posts

Danas, sunčano i veoma toplo, do 38 stepeni

Danas, sunčano i veoma toplo, do 38 stepeni

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” o2. 07. 2017. 11: 02 Danas, sunčano i veoma toplo, do 38 stepeni… na Balkanu će danas biti sunčano i veoma toplo, sapštio je hidrometeorološki zavod Federacije BiH…

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati pretežno sunčano i veoma toplo vrijeme. Meteorolozi kažu kako stiže toplotni val, najjači u posljednih 20 godina, sa temperaturama iznad 40 stepeni Celzijusa. Narandžasto upozorenje izdato je za veći dio zemlje. Ljekari građane pozivaju na oprez.

Bosnu i Hercegovinu pratiće pretežno sunčano vrijeme. Očekuje se slab do umjeren vjetar zapadnog smjera te najniža jutarnja temperatura zraka uglavnom između 14 i 19, na jugu do 24 stepena Celzijusa.

Najviša dnevna temperatura zraka iznosit će većinom između 32 i 38, na jugu zemlje do 41 stepen Celzijusa.

Temperature zraka iznad 40 stepeni očekuju se i u srijedu.

Narandžasti meteoalarm na snazi je do 6. augusta zbog ekstremno visokih temperatura i visoke UV vrijednosti za područje cijele Bosne i Hercegovine.

Upozorenje se odnosi na period od 13 do 18 sati, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

srijeda, 02.08.2017.
Biometeorološke prilike su nepovoljne. Nadprosječne temperature tokom dana i manjak svježine u noći negativno će djelovati na većinu ljudi. Rizične grupe poput djece, hroničnih bolesnika i starijih osoba trebale bi maksimalno reducirati aktivnosti, naročito u periodu od 11 do 17 sati. Neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i UV zračenja i da samog početka jer je stigla paklena nedelja…

Vjetar će biti slab i umeren, jugoistočni. Najniža temperatura kretaće se od 15 do 23, najviša temperatura od 35 do 38 stepeni Celzijusa.

U Sarajevu će danas biti sunčano i veoma toplo. Vjetar će biti slab i umjeren, jugoistočni. Najniža temperatura biće oko 23, najviša oko 37 stepeni.

Očekuju se nepovolјne biometeorološke prilike za sve hronično oboljele i osjetlјive osobe. Naročit oprez se savjetuje srčanim bolesnicima.

Meteoropatske reakcije su moguće u vidu glavobolјe, razdražlјivosti i poremećaja sna. Termički uslovi znatno iznad prosječnih vrijednosti zahtjevaju opreznost i zbog toga se preporučuje adekvatno odevanje, boravak u hladovini i adekvatna zaštita od UV zračenja…

http://iBalkan.net

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net