Recent Posts

Zašto se zaobilaze sezonski poslovi na hrvatskom primorju

Zašto se zaobilaze sezonski poslovi na hrvatskom primorju

Sarajevo– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Recept” o1. 07. 2017. 13: 02 Zašto se zaobilaze sezonski poslovi na hrvatskom primorju… Brojni građani BiH ove godine zaobilaze sezonske poslove na hrvatskom moru…

Hrvatskoj će ove godine biti potrebno 40.000 sezonskih radnika, a poslodavci iz te zemlje najviše traže radnike iz regiona…

Hrvatskoj će i ove godine biti potrebno oko 40.000 sezonskih radnika, a budući da za poslove u ugostiteljstvu ne mogu da nađu dovoljno kandidata iz Hrvatske, tamnošnji vlasnici restorana, kafića, hotela i turističkih agencije okreću se zemljama regiona, budući da su nam jezik i mentalitet veoma slični.

Hrvatski “Poslovni dnevnik” navodi da trenutno u Hrvatskoj nedostaje veliki broj sezonskih radnika pogotovo u delatnostima trgovine i turizma. Od početka ove godine od kraja februara upučheni su večhi zahtevi poslodavaca za sezoncima pa bi njihov broj za ovu godinu mogao i da premaši 42.000 sezonaca od prošle godine.

Sektoru turizma u Hrvatskoj nedostaje 2.700 sezonskih radnika, a neki od osnovnih razloga za to su male plate i loši uslovi rada…

Iako je primjerice u BiH nezaposlenost još uvijek velika, brojni Bosanci i Hercegovci odlučili su zaobići poslove na hrvatskom moru ove godine te su se odlučili tražiti sezonske poslove u drugim zemljama EU.

“Plate za sezonske radnike u Hrvatskoj manje su za 20 posto u odnosu na državni prosjek. To je jedan od osnovnih razloga zašto ljudi ne žele raditi te poslove. I pred brojnih investicija u proteklom periodu u Hrvatskoj opada broj stalno uposlenih u turizmu. Umjesto toga i dalje se traže sezonski radnici”, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.

On je istakao da je zvanični broj od 2.700 radnika koji nedostaju u sektoru turizma zapravo i veći u stvarnosti.

“To je zato što mnogi poslodavci ne prijavljuju problem u pronalasku sezonskih radnika”, kazao je Andrić.

U sektoru turizma Hrvatske trenutno je direktno ili indirektrno uposleno oko 150.000 osoba. U prvih šest mjeseci 2017. godine broj turista povećan je za 12 posto u odnosu na isti period prošle godine.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net