PREMINULA IKONA FILMA: Žana Moro - iBalkan.net ::: Vaše pravo! Vaš portal | iBalkan.net ::: Vaše pravo! Vaš portal
//rs.search.etargetnet.com/generic/uni.php?g=ref:75676,area:728x90

PREMINULA IKONA FILMA: Žana Moro

Glumica,Žana Moro je snimala i u 87. godini, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu rano jutros...

PREMINULA IKONA FILMA: Žana Moro

Pariz– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Globus- Kultura” 31. 07. 2017. 19: 35 PARIZ: PREMINULA IKONA FILMA: Glumica Žana Moro… Umrla glumica Žana Moro… Glumica Žana Moro, jedna od najvećih filmskih zvijezda u Francuskoj od sredine XX stoljeća, umrla je u 89. godini, saopštio je danas njen agent…

Francuska glumica, rediteljka i scenaristkinja Žana Moro preminula je u 89. godini. Ona je nađena mrtva u svom domu u Parizu, prenose svetski mediji…

Žana Moro, rođena je 23. januara 1928. u Parizu, a glumu je počela da uči uprkos protivljenju oca, koji je bio vlasnik restorana. Karijeru je započela 1946. u čuvenoj pozorišnoj trupi “Komedi fransez”, sa kojom je debitovala 1947. na festivalu u Avinjonu.

Tokom karijere sarađivala je sa Fransoom Trufoom, Orsonom Velsom, Vimom Vendersom i ostalim slavnim režiserima. Postala je poznata po ulozi u filmu “Žil i Džim” iz 1962. godine.

Glumica,Žana Moro je snimala i u 87. godini, pronađena je mrtva u svom domu u Parizu rano jutros, rekao je lokalni zvaničnik agenciji AFP.

Vels je svojevremeno rekao za Žana Moron da je “najbolja glumica na svijetu”, a bila je poznata i kao ikona feminizma i slobode žena u vrijeme kada je film počeo da se otvara za ženska pitanja.

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio je da je Moroova bila “otelotvorenje kinematografije”, slobodnog duha te da se “uvijek bunila protiv utvrđenog reda”.

Igrala je u Velsovim “Ponoćnim zvonima”, potom u filmu “Noć” Mikelanđela Antonionija i “Dnevniku jedne sobarice” Luisa Bunjuela iz 1964. godine. Pridružila se pariskom konzervatorijumu u 18. godini, a dve godine kansije postala je član elitne pozorišne grupe “Komedi fransez”.

U poslednjih nekoliko godina odato joj je priznanje za životno djelo na filmskim festivalima u Kanu, Berlinu i Londonu…

PREMINULA IKONA EVROPSKOG FILMA: Žana Moro

http://iBalkan.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *