Recent Posts

Ismail Morina, Albanac s dronom, zatražio politički azil u Hrvatskoj

Ismail Morina, Albanac s dronom, zatražio politički azil u Hrvatskoj

DUBROVNIK, TIRANA, BEOGRAD– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region- Crna Hronika” 31. 07. 2017. 16: 51 Ismail Morina, Albanac s dronom, zatražio politički azil u Hrvatskoj… Albanac Ismail Morina, koji je uhapšen u Hrvatskoj po potjernici Srbije zbog skandala sa dronom sa zastavom “velike Albanije ” tražio je politički azil u Hrvatskoj kako bi izbjegao izručenje Srbiji, piše Balkan insajt pozivajući se na izjavu Morininog advokata.
 
Advokat Ismaila Morine Darko Butigan potvrdio je za BIRN da je njegov klijent podneo zahtjev za politički azil u Hrvatskoj i da želi da izbjegne izručenje Srbiji jer misli da neće imati fer suđenje.
 
Morina je osumnjičen da je 14. oktobra 2014. upravljao dronom sa zastavom “velike Albanije” koji je letio iznad stadiona u Beogradu tokom fudbalske utakmice Srbije i Albanije, poslije čega je došlo do sukoba navijača na terenu, a utakmica je prekinuta. Ismail Morina je u junu uhapšen u Hrvatskoj po potjernici Srbije, a sud u Dubrovniku je prošlog četvrtka odlučio da ga izruči Srbiji. Butigan se na tu odluku žalio Vrhovnom sudu Hrvatske koji nema definisan rok do kada mora da odluči o žalbi poslije čega odluku Suda treba da potvrdi i resorni ministar. “Obično je Vrhovnom sudu potrebno dva do tri mjeseca da odluči po žalbi, ali sada će zahtjev za azil odložiti izručenje za šest do deset mjeseci”, rekao je Butigan.
 
U subotu je Fudbalski savez Albanije pozvao albansku vladu da “pravno interveniše” i da spriječi izručenje Srbiji Ismaila Morine.
 
Prethodno je, u petak, albanski ministar pravde pozvao svog hrvatskog kolegu da suspenduje zahtjev za ekstradiciju Morine u Srbiju jer nije u skladu sa evropskim konvencijama o izručenju i ljudskim pravima.
 
Nogometni/Fudbalski savez u nedelju je najavio žalbu zajedno sa premijerom Albanije Edijem Ramom.
 
BIRN podseća da je Morina razljutio srpske nacionaliste zbog drona sa zastavom “velike Albanije” tokom utakmice u Beogradu, dok mu se albanski nacionalisti iz istog razloga dive i smatraju ga herojem.
 
Butigan je za albansku televiziju Top čenel rekao da Srbija Morinu tereti za podsticanje krivičnih djela među narodima za šta je zaprećena kazna do osam godina zatvora.
 
BIRN dodaje da se Morina sukobljavao sa zakonom i u Albaniji. Bio je uhapšen u oktobru 2015, kada je kod njega pronađeno oružje i 36 ulaznica za fudbalsku utakmicu protiv Srbije u Elbasanu. Oslobođen je u decembru.

 

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net