Recent Posts

Danas sunčano, mogući i pljuskovi

Danas sunčano, mogući i pljuskovi

SARAJEVO– objavljeno u kategoriji “Vijesti- Region” 30. Juli. 2017. 09: 12- U BiH danas sunčano, poslijepodne mogući i pljuskovi… Danas će veći dio dana preovladavati sunčano vrijeme. U poslijepodnevnim i večernjim satima jači razvoj oblačnosti će usloviti pljuskove praćene grmljavinom u istočnim, centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima.
 
U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati sunčano vrijeme uz malu, ponegdje umjerenu oblačnost.
 
Vjetar, slab, na sjeveru Bosne istočni i sjeveroistočni, a u ostalim područjima jugozapadni. Dnevne temperature zraka od 29 do 34, na jugu do 36 stepeni.
 
Moguć je lokalno i grad a vjetar slab, većinom jugozapadnog smjera. Uz grmljavinske oblake su mogući jači udari vjetra. Na sjeveru i sjeveroistoku Bosne vjetar istočnog smjera.
 
Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36 stepeni, na jugu zemlje do 38 stepeni.
 
nedjelja, 30.07.2017.
Biometeorološka prognoza je relativno povoljna. Manjak svježine u noći i tokom jutra, izraženije na sjeveru zemlje i u Hercegovini, kod osjetljivih osoba mogao bi dovesti do jačanja tegoba, stoga je preporučljivo umanjiti aktivnosti. Nešto ugodnije će tokom prijepodneva biti u unutrašnjosti, ali u drugom dijelu dana također sparno i vruće.
 
ponedjeljak, 31.07.2017.
Opšta slika će biti lošija u odnosu na protekli period. Visoke temperature tokom dana i sve izraženiji nedostatak svježine u noći, nepovoljno će djelovati na većinu ljudi. Hronični bolesnici i meteoropate trebali bi umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom. Preporučljivo je provoditi mjere zaštite od sunca.
 
U Sarajevu pretežno sunčano. U poslijepodnevnim satima su mogući pljuskovi. Najviša dnevna temperatura zraka oko 32 stepena…
 
Temperature zraka izmjerene u 8 sati: Bjelašnica 15 stepeni, Srebrenica 16, Bugojno, Ivan Sedlo i Sokolac 17, Banja Luka, Bihać, Livno, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 19,Prijedor 20, Doboj i Grude 21, Bijeljina i Gradačac 22, Mostar, Neum i Trebinje 24 stepena.
 
Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 948Pa, za 5hPa je veći od normalnog i opada, saopćeno je iz federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.
 
Ovoga jutra nisu zabilježeni duži zastoji u odvijanju saobraćaja na putevima u BiH. Vozi se uz povoljne vremenske uslove, a frekvencija vozila u jutarnjim satima, umjerenog je intenziteta. Vozače pozivamo na opreznu vožnju i upozoravamo na povećan broj biciklista i motociklista u saobraćaju. Kraći zastoji mogući su na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, a gdje je obavezno poštivanje postavljene signalizacije. Izdvajamo putne pravce: M- 5 Gromiljak- Blažuj, M- 5 Donji Vakuf- Travnik, M- 17 Vrapčići- Mostar, M- 4 Tuzla- Kalesija i M- 16 Bugojno- Kupres.

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net