Recent Posts

Djeca svašta pitaju

Djeca svašta pitaju

Oni koji imaju malu djecu znaju da djeca svašta pitaju i da ih sve interesuje. Kad djeca narastu, postanu ljudi i dobiju svoju djecu, ako se i tad’ nastave pitat’ i zapitkivat’, znajte da je to posebna sorta koja se pita i zapitkuje do kraja života. Nejse.

Prije je to bilo malo lakše za roditelje neg sad, a pogotovo za nane i dede koji su davali odgovore na sva pitanja ko iz rukava, a mi smo mislili da je naš babo najpametniji čovjek na svijetu, jer što smo god pitali mamu ona bi nam reci, pitajte babu, a što smo god pitali babu on je znao odgovor. Mislili smo da je to zato što nije propušt’o nijedan dnevnik, biva vijesti kad mi nismo smjeli “dihat” kamo li pisnut, da mu šta ne bi promaklo. Poslije svakog dnevnika mati bi nas istjeraj na avliju sve dok babo ne prestane ‘sovat.

Babu smo pitali samo kad bi nam trebo pravi odgovor, za škole, iz ovog vakta, a nanu kad bi nam trebala kakva plaha priča puna čuda koja je godila našem dječijem uho, a za koju smo znali da nije baš “za škole”, biva istinita.

Je’nom je upitašmo zašto djeca plaču kad se rode, a ona će ti nama ‘vako:

Isto što i vi kad morate izić iz naninog krila, a ne izlazi vam se, fino vam toplo izjest, popit, svašta čut pa vas ja moram prevarit, biva poslat po šarenu lažu da bi mogla šta uradit. Tako i bebe u majčinom stomaku. Onda dojde melek i veli him, hajte izlazite šta ste zalegli, valja vam se rodit. Neke bebe namah poslušaju, a takve, poslušne ostano do kraja života, a neke nimukajeta, biva, pričaj ti nismo mahniti da se rađamo i na dunjaluku se patimo i muku mučimo kad nam je ovde vako fino.

Onda im melek rekne, vakat se više rodit, hajte dajem vam riječ da se nećete plaho napatit i da ćete lijepo proživit svoje živote. Tad se rode oni koji mu povjeruju i takvi ostanu vjerovat svima do kraja života.

Ostanu samo oni koji nisu lahkovjerni i oni ti zatraže napismeno od meleka da će im životi proći u sreći i rahatluku i melek him dadne, tutne him u rukicu ceduljicu i veli, hajte sad na dunjaluk, i oni se rode. Kako se rode tako skontaju da im nejma one ceduljice, ispala him, il je nisu ni dobili, ko će ga znat, pa vrisnu iz sveg glasa.

Ih nano, po tebi djeca zaplaču kad skontaju da su ih meleki prevarili?

Jok oni djeco, ne varaju oni nas neg nam pomažu da se lakše rodimo i služimo Allahu klanjajući pet vakata namaza, dajemo zekjat……ko bi se, boni ne bili, rađo na ovom vakom poganom dunjaluku svojom voljom…

Djeca svašta pitaju…

Autor: Uzeir Hadžibeg/Kemal Čopra

http://ibalkan.net/

Šta vi kažete na ovo?

iBalkan.net